Туск призова Китай, Русия и САЩ да не започват търговски войни

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер заедно с китайския премиер Ли Къцян (в средата)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи призив към Китай, Русия и САЩ да не започват търговски войни и прикани трите страни да извършат реформи в Световната търговска организация, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Туск настоява за за избягване на хаоса и прикани Русия и САЩ да не разрушават глобалния ред, а да съдействат за неговото реформиране.

"Все още има време да бъдат избегнати конфликтът и хаосът", заяви Туск на пресконференция с китайския премиер Ли Къцян. Той припомни, че в миналото търговските войни много често са ескалирали до открити конфликти.

Туск, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са в Пекин за годишната среща на върха между ЕС и Китай.

"Всички си даваме сметка, че световната архитектура е в процес на промяна пред нашите очи", каза Туск и припомни, че "светът, който ние построихме, в продължение на десетилетия донесе на Европа мир, развитие на Китай и край на студената война", допълва БТА.

"Общо задължение е на Европа и на Китай, но също и на Америка и на Русия да не разрушават този световен ред, а по-скоро да го подобрят, да не се впускат в търговски войни, които водиха до открити конфликти толкова често в нашата история", каза Туск. "Ето защо призовавам нашите китайски домакини, но също и президентите Тръмп и Путин да започнат съвместно един процес на пълна реформа на СТО", каза Туск.

По-късно днес той и Юнкер ще се срещнат и с президента на Китай Си Цзинпин. По думите на председателя на Еврокомисията Китай знае как да отвори икономиката си и може да го направи, ако иска.

Преговорите не са насочени срещу трети страни.

Провеждащата се в Пекин 20-а среща на високо равнище Китай - ЕС е посветена на обсъждането на ключови въпроси от дневния ред, сред които са състоянието и възможностите за укрепване на китайско-европейското сътрудничество, а също и координирането на общи позиции в отговор на големи международни предизвикателства.

Търговските преговори, които се водят в китайската столица между представители на висшето китайско ръководство и ЕС, не са насочени срещу трети страни, заяви днес премиерът на Китай Ли Къцян. "Ние си сътрудничим с ЕС, развивайки отношенията си в редица области, за защита на многостранни механизми на взаимодействие и свободна търговия. Тези преговори не са насочени срещу трети страни и няма да им окажат (отрицателно) влияние", отбеляза Ли Къцян на пресконференция.

На срещата на върха Китай - ЕС бяха подписани няколко меморандума за взаимно разбирателство, свързани със сътрудничеството в редица области, сред които са търговията,
инвестициите и митническото регулиране.


Церемонията по подписването на споразуменията бе в пекинския Дом на народното събрание в присъствието на премиера на Китай Ли Къцян, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?