Туск: В ада има специално място за онези, които насърчаваха Брекзит без план

Лондон определи думите на Туск като неуместни, докато Тереза Мей се мъчи да намери някакво решение

"Чудя се как ли изглежда онова специално място в ада отредено за онези, които насърчаваха Брекзит без ни най-малка идея за план как да се осъществи безопасно". Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск в сряда след разговори с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел.

След края на пресконференцията Вардакар бе чут да казва: "Те ще ви причинят ужасни неприятности, британците, за това". Туск кимна и се засмя, съобщава сайтът "Политико".

Вардакар и Туск се съгласиха, че сегашната "нестабилност" в Уестминстър показва защо е необходим предпазния механизъм за ирландската граница, поради което тази тема не е отворена за предоговаряне.

Туск посочи, че очаква на утрешната си среща с британския премиер Тереза Мей да чуе реалистични предложения за изход от задънената улица, в която се намира процесът по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Останаха 50 дни, отбеляза той.

Винаги в сърцето си съм бил с хората, които предпочитат това да не се случва. Днес няма британска политическа сила, която да работи за оставане в ЕС, не може да се спори с фактите. Най-важното е да избегнем раздяла без сделка, добави Туск, цитиран от БТА.

ЕС бе ясен и не прави ново предложение на Лондон. Европейският съвет реши, че ЕС не е готов да предоговаря постигнатото споразумение. Главната цел за нас остава въпросът с ирландската граница и запазването на мирния процес, допълни Туск.

Няма място за спекулации - ЕС е най-вече мирен проект и не поставяме мира под въпос. Затова настояваме за предпазната мярка за ирландската граница, която осигурява мира в Северна Ирландия. Очаквам британски предложения, съвместими с тази цел и които имат подкрепа от ясно мнозинство в британския парамент, заяви Туск.

Председателят на Европейския съвет трябва да се запита дали неговият избор на изрази относно поддръжниците на Брекзит е полезен, заяви говорител на британския премиер Тереза Мей, реагирайки на изявление на Туск в Брюксел.

"Мисля, че е въпрос за Доналд Туск дали смята използването на подобен език за полезно, но оценявам, че тази сутрин за него е била трудна, защото изобщо не пожела да отговаря на въпроси", заяви говорителят на Мей.

"Първото нещо, което Доналд Туск каза е, че най-важната ни задача е да предотвратим Брекзит без сделка. Сделката, която бе на масата, бе отхвърлена с 230 депутатски гласа, така че за да я подкрепят членовете на парламента, очевидно нещо ще трябва да се промени".

Представител на канцеларията на Мей намекна, че думите на Туск са неуместни, докато тя се мъчи да намери някакво решение с консенсус в Лондон, отбелязва Ройтерс.

Тереза Мей ще бъде в Брюксел в четвъртък, за да поиска от лидерите на ЕС да приемат законово обвързващи поправки в "предпазния механизъм" за ирландската граница или да бъдат изправени пред възможността за хаотичен Брекзит без споразумение.

Лондон и Брюксел спорят дали постигнатото през ноември споразумение за Брекзит, което бе отхвърлено в този му вид от британските депутати, може да бъде предоговорено, което поражда възможността за отлагане на Брекзит, споразумение в последния момент или напускане без споразумение, отбелязва Ройтерс.

Британското правителство тайно е обсъждало планове за отлагане на Брекзит с осем седмици от 29 март за 24 май, пише в сряда британският в. "Телеграф".

Министрите се надяват ЕС да се съгласи на тази отсрочка, ако споразумението на премиера Тереза Мей с ЕС бъде прието в парламента, за да има достатъчно време за приемане на нужните нормативни актове за излизането от съюза.

Найджъл Фараж, чиято Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) агитираше за напускане на Европейския съюз, след броени минути реагира в Туитър: "След Брекзит ще сме свободни от неизбрани (на длъжността си), арогантни грубияни като вас и сами ще управляваме собствената си страна. Това ми звучи повече като рай".

Юнкер: ЕС няма да предоговаря нито споразумението, нито предпазната мярка

Европейският съюз няма да предоговаря нито постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС, нито залегналата в документа предпазна мярка за ирландската граница, заяви от своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция с ирландския премиер Лио Варадкар.

Той уточни, че британският премиер Тереза Мей е наясно с това становище в навечерието на утрешната им среща в Брюксел. Предпазната мярка не е измислена произволно, тя има жизненоважно значение, добави Юнкер.

По повод думите на Туск за "специалното място в ада за онези, призовавали за Брекзит, без дори да имат щрихи на план как да се постигне", Юнкер заяви, че не е толкова голям католик като своя "приятел Доналд". Вярвам в рая, но не и в ада, добави той.

Според Юнкер е по-малко вероятно Великобритания да напусне ЕС без споразумение. По неговите думи другите възможности, които Лондон настоява да залегнат в споразумение с ЕС, може да засягат бъдещите отношения.

Варадкар коментира, че е възможно оттеглянето без споразумение да бъде избегнато. Той изрази надежда съществуващото споразумение да бъде одобрено от Европейския парламент и британските депутати. Открити сме да чуем предложението на британската страна, но основно за бъдещите отношения. Каквито и предложения да обсъждаме, те трябва да съдържат предпазната мярка за границата. Не подготвяме физическа инфраструктура по границата между Ирландия и Северна Ирландия. Датата за напускане 29 март бе посочена от Великобритания и е в ръцете на Лондон да поиска промяна на този срок, добави ирландският премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?