Туск: Вратата на ЕС ще остане винаги отворена за нашите британски приятели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще направя всичко по силите си ЕС и Великобритания да запазят тесни отношения в бъдеще, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент в Страсбург.

Вратата на ЕС ще остане винаги отворена за нашите британски приятели, добави той.

Туск посочи, че възможността оттеглянето на Великобритания от ЕС да се извърши без постигната договореност за бъдещите отношения е лош вариант за всички, особено за Лондон. Няма да се поддадем на заплахи, искаме спокоен развод, добави той.

По повод последното заседание на Европейския съвет Туск посочи, че всички държавни и правителствени ръководители, в отсъствието на британските представители, са разговаряли честно за бъдещето. Единството на 27-те държави от ЕС е най-ценното, с което разполагаме, коментира той.

Туск посочи, че Европейският съвет отчита влиянието на вътрешни и външни сили на Западните Балкани, които целят дестабилизация.

Той отбеляза, че търговията е сърцевината на европейския икономически успех. Искрено се надяваме да приключим разговорите с Мексико и Япония за двустранни търговски споразумения до края на годината, ще продължим преговорите с Китай, добави Туск. Той определи перипетиите около неговото преизбиране на поста заради съпротивата на родната му Полша като "малка драма в началото" на заседанието на Европейския съвет.

Споделяне

Още от Европа