Тв доставчици притеснени от връщането на БТК в ефирното разпространение

Затова антимонополната комисия започва задълбочено проучване за ефекта от продажбата на НУРТС

Тв доставчици притеснени от връщането на БТК в ефирното разпространение

Доставчици на платена телевизия са притеснени, че при връщането на БТК в разпространението на ефирния сигнал може да им бъде ограничен достъпът до инфраструктурата за радиоразпръскване и дейността им да бъде затруднена и качеството на услугите им да се влоши. Затова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва задълбочено проучване на ефекта, който ще окаже върху пазара заявената от БКТ сделка за придобиване на дяловете на сегашните двама акционери и едноличен контрол в дружеството "НУРТС България“ АД, съобщиха от антимонополния орган в четвъртък.

КЗК вече е извършила предварителен анализ на пазарите, върху които сделката ще окаже въздействие (разпространение на радио- и телевизионен сигнал и "колокация“), и е установила, че като придобие НУРТС, което притежава един от цифровите мултиплекси за цифрово разпространение на тв програми, БТК ще оперира както на този пазар, така и разпространението на телевизия чрез сателит и  Internet Protocol.

Според комисията, участието на групата БТК на двата продуктови пазара би създало конкурентни предимства след сделката пред останалите доставчици на платена телевизия, като например при договаряне на цената за предоставяне на правото за разпространение на програмите (авторските права) с доставчиците на медийно съдържание.

Относно пазара на колокация обаче е установено, че тъй като БКТ има много добре развита инфраструктура, като част от нея може да се определи като такава със стратегическо значение, и тя се използва срещу заплащане от други оператори на телевизии, има опасност новият собственик евентуално да ограничи достъпа до тази инфраструктура или необосновано да прекрати договорните отношения. Анкетираните от КЗК участници на разглежданите пазари също потвърдиха опасенията, посочват от комисията.

Според нея е необходимо започването на задълбочено проучване за пълното и всеобхватно проучване на пазарната ситуация. Това ще позволи на КЗК да даде точна и пълна оценка за ефекта, който ще породи оценяваната концентрация на разглежданите пазари и бариерите за навлизане на тях. Извършването на пазарен анализ в детайли  ще спомогне да се очертаят с по-голяма конкретика съществуващите отношения на разглежданите пазари, както и да бъде установено дали поради значителни преимущества за потребителите сделката следва да бъде разрешена безусловно. При възникване на необходимост и в съответствие с правомощията на КЗК би могло да се предвиди и мярка, съобразно установения в хода на задълбоченото проучване потенциален риск, посочват от антимонополния орган..

През август 2010 г. БТК продаде половината от Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС) на офшорката “Манселорд Лимитед“, представлявана от дружеството "Бромак" на Цветан Василев, което е основен акционер в КТБ.

Година по-късно БТК се раздели и с останалата една втора от НУРТС, която бе продадена на дубайската "Блусат партнърс" (Bluesat Partners).

През септември стана ясно, че телекомуникационната компания, която работи под марката "Виваком", отново иска да притежава НУРТС https://www.mediapool.bg/bankerat-tsvetan-vasilev-se-razdelya-i-s-nurts-news224530.html, която междувременно цифровизира радиоразпръскването си и сред клиентите ѝ са Българско Национално Радио, БТВ, Нова ТВ, ТВ7, Виваком, Мобилтел, Глобул и др.

От БТК обясниха, че настоящите собственици на "НУРТС България" са взели решение да се оттеглят от тази инвестиция в България "поради промените в макроикономическата среда и липсата на обществена подкрепа и интерес към цифровата ефирна телевизия". В Търговския регистър вече са заличени обстоятелствата около собствеността на НУРТС.

БТК официално дружеството е притежание на "Вива Телеком България" ЕАД, чийто собственик в момента е регистрираното в Люксембург дружество "ИнтерВ Инвестмънт С.а р.л". До преди няколко месеца дялове във "Вива Телеком България" имаха и руската "Внешторгбанк" и свързани с Цветан Василев фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?