ТВ7 и Нюз7 поискаха от съда да ги обяви в несъстоятелност

След иска на контролирана от Бареков фирма, двете медии търсят защита от "недействителни претенции на кредитори"

ТВ7 и Нюз7 поискаха от съда да ги обяви в несъстоятелност

Ръководството на ТВ7 и ББТ (която работи под бранда Нюз7) е поискало от Софийския градски съд (СГС) да открие производство по несъстоятелност. С този ход телевизията се надява да се защити от недействителни претенции на кредитори, посочва компанията в прессъобщение, разпространено в понеделник.

 

Тази стъпка се предприема десет дни след като БНБ постави под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), която финансираше телевизията, превърната в рупор на мажоритарния си собственик Цветан Василев и бившия му партньор и настоящ противник Делян Пеевски.

 

Миналата седмица компанията "Ноу фрейм медия България" АД с едноличен собственик Николай Бареков, която формално издържаше предизборната му кампания, е поискала ТВ7 да бъде обявена в несъстоятелност. Искането пред Софийския градски съд е било подадено на 24 юни 2014.

 

В понеделник Бареков обяви пред бТВ, че се надява до дни да получи достъп до телевизията, за да си получи милионите, които тя според него му дължи.


В прессъобщението на ТВ7 се признава, че тя е забавила плащанията си към различни доставчици заради поставянето под особен надзор на КТБ, която е основна обслужваща банка на телевизията.


Благодарение на изградените добри партньорски взаимоотношения, повечето от кредиторите на компаниите приеха предложението на двете телевизии за отсрочване на дължимите плащания или временно спиране изпълнението на действащи договори. Малка част от кредиторите ( доставчици на телевизията ), обаче предприеха крайни законови действия и подадоха молба до СГС с искане за откриване на производство по несъстоятелност, пояснява съобщението.


Според ръководството на медията поисканото производство по несъстоятелност е сложна и дълга юридическа процедура, в хода на която ще се установи реалната възможност на ТВ 7 и ББТ да се разплащат с действителните си кредитори, както и състоянието им на платежоспособност.


Ръководството на медията очаква СГС да образува делото още в понеделник и най-късно до три месеца да се произнесе дали е установена неплатежоспособност.

 

От телевизиите обявиха, че "тази процедура по никакъв начин няма да засегне нормалния производствен процес на двете телевизии и излъчването на телевизионния сигнал".

Разпадът в двете медии обаче се усеща от спирането на предавания и напускането на журналисти, които бяха привлечени там срещу изключително високо заплащане. Неотдавна стана ясно, че Василев е спрял финансирането на телевизиите след разрива си с Пеевски, тоест от няколко месеца.

 

Ситуацията очевидно е крайно изнервена и всеки се "спасява" както може.

 

Водещата на "Гореща точка" Ива Николова например реши да приключи кариерата си в ТВ7 и обяви в ефир, че напуска телевизията.


В понеделник, след разговор за финансовата стабилност с Муравей Радев в предаването си, тя обясни, че отказват в ТВ7 да ѝ гостуват политическите лидери Бойко Борисов, Лютви Местан, Николай Бареков, Радан Кънев, Меглена Кунева и др.


"След като те отказват да дойдат тук и моето място не е тук", заяви Ива Николова, която стана водеща на сутрешния блок в ТВ7, след като неговият създател Николай Бареков официално влезе в политиката.

 

Шефът на новините и актуалните предавания в ТВ7 Миляна Велева подаде оставка миналия месеци, а след блокирането на сметките на телевизията в КТБ всички работещи са притеснени за съдбата си.

 

Собствеността на двете медии открай време е мъглява, но в тях бяха хвърлени сериозни средства и част от ангажираните там журналисти са имали договори за баснословни суми в сравнение със заплащането в останалите телевизии. Така например Николай Бареков, който до края на миналата година се изявяваше като програмен директор и водещ в ТВ7, твърди, че със спестяванията от мениджърски договори и др. възнаграждения е успял да финансира създаването на партията "България без цензура", да издръжка на офиси, предизборна кампания и пр. Разходите възлизат на милиони, чийто произход прокуратурата би трябвало да проверява във връзка със сигнали на "Протестна мрежа", визиращи съмнителните финансови схеми между Пеевски, Василев и Бареков.

 

След като конфликтът Пеевски - Василев прерасна в публична война, лидерът на ББЦ бързо взе завоя и се дистанцира от банкера.

 

Преди седмица той обвини ТВ7, че го цензурира и е взела страната на Цветан Василев, който пък "под натиск" внушавал, че е неин собственик.

"Василев не е бил собственик на ТВ7, а компанията "Алегро кепитъл", на която бях председател на борда на директорите". Аз взимах всички важни решения в тази телевизия преди да се оттегля и да се насоча към политиката", заяви Николай Бареков на 26 юни пред БНТ.

 

Той освен това каза, че Мартин Карбовски получава по 140 000 лв. на месец за предаването си в ТВ7, а Косьо Филипов имал договор за 4 900 лв. месечно. Двамата бяха обвинени от Бареков, че работят срещу него по поръчка на Цветан Василев.

 

По-рано банкерът призна в интервю от Виена, че е подпомагал финансово телевизионния проект на Бареков "България без цензура". С други думи е финансирал предизборната му кампания, нещо, което новият политик упорито отрича.

Споделяне

Още по темата

Още от България