ТВ7 моли Борисов да й бъде дадена нова отсрочка за дълговете към КТБ

Изземането на заложената техника, насрочено на 7 май, щяло да е "кражба"

Сцена от събитията в TV7 на 29 април. Сн. БГНЕС

ТВ7 и синдиците на КТБ не са разбрали за уреждането на задълженията на телевизията и в четвъртък там отново ще бъде изпратен съдия изпълнител, който да изземе техниката, която е заложена срещу кредита от банката. Това става ясно от съобщение на изпълнителния директор на ТВ7 Кирил Благоев, огласено на 5 май. Ден преди да изтече компромисният едноседмичният срок, даден от финансовия министър на телевизията, ръководството ѝ се обръща за помощ към премиера Бойко Борисов "да бъде предотвратена конфискация на интелектуална собственост ". Ръководството на телевизията настоява за нова отсрочка - целият размер на задълженията да бъде покрит до края на месеца, а част от сумата да бъде внесена до края на следващата седмица.

Както се разбира, синдиците на КТБ са отхвърлили това предложение на ТВ7.

До края на работния ден във вторник няма официална информация от страна на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) за преговорите с ТВ7, така че единственото, с което разполагат медиите, е съобщението на длъжника.

Миналата сряда в сградата на телевизията, която се помещава в бизнес центъра, където са основните фирми на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, се разиграха драматични сцени. Съдия изпълнител, съпровождан от хамали и полиция, пристигна да иззема техника на ТВ7, която е залог по кредита ѝ от КТБ. Освен журналистите от телевизията, и политици и общественици обявиха случващото се за "полицейщина" и посегателство срещу свободата на словото, особено след като броят на полицаите на място нарасна от трима на 85 и следобедната емисия новини бе осъществена в необяснимото присъствие на униформен. Премиерът Борисов лично разпореди акцията да бъде прекратена, а шефът на Фонда за гарантиране на депозитите Радослав Миленков обясни, че синдиците са прибегнали до принудително изземане на техника, след като десетмесечните преговори с ТВ7 за уреждане на нейно задължение от близо 10 млн. евро към КТБ не са дали резултат.

Денят приключи с оставките на двама висши полицейски началници и изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, че на ТВ7 е дадена по изключение едноседмична отсрочка да изплатят дължимото към КТБ.

Ден преди да изтече този срок, ТВ7 заяви че е изявила готовност да изплати цялата сума, която дължи към КТБ по кредит за закупуване на техника, но предложението било отхвърлено от представителите на държавата в банката.

Предложението е в срок до 15 май да се преведе сумата от 300 000 лв., а след това до края на месеца да се даде възможност на новия инвеститор в медията да преведе и останалите близо 4 млн. лв. задължения за закупуване на техника. Синдиците на КТБ са отхвърлили това предложение и са заявили, че в четвъртък 7 май частният съдебен изпълнител ще отнеме заложеното по кредита имущество, твърди ТВ7.

Цитираната от директора Кирил Благоев сума се разминава с тази за 10 млн. евро, обявена миналата седмица от Радослав Миленов.

"Малко търговски дружества в страната и нито една телевизия могат да съберат сумата от близо 5 000 000 лв. за ден и половина. Всички решения за плащане, които предложихме, бяха отхвърлени и срещнахме само желание да продължите действията по изпълнителното дело и да отнемете на телевизията техниката, която осигурява функционирането ѝ, заедно със съдържащите се в нея интелектуални продукти, собственост на "ТВ Седем” ЕАД, които, подчертавам, не са предмет на особения залог", пише в писмо до синдиците на КТБ изпълнителният директор на телевизията Кирил Благоев.

"Все още не разбирам как интересите на банката ще бъдат защитени, ако телевизионната техника бъде преместена от 9-тия на 5-тия етаж в една и съща сграда и на длъжника бъде отнето правото да работи. Крайния резултат от срещата обаче ме убеди, че за банката е по-важно телевизията да не работи отколкото да съберете вземанията си от нея", допълва Благоев.

"Единственият извод, който е възможен, е, че синдиците не се интересуват от погасяването на дълговете на ТВ7, а от нейното спиране. Това не е поведение на банка, а на репресивен апарат", се казва в отвореното писмо до премиера, вицепремиера Румяна Бъчварова, финансовия министър Владислав Горанов, шефа на Фонда за гарантиране на депозитите Р. Миленков и пр.

Твърди се също, че "взаимоотношенията между синдиците на КТБ и телевизия ТВ7 вече далеч надхвърлят правните и финансови взаимоотношение между кредитор и длъжник".

"Ако намерението на синдиците за изземване на техниката е непреодолимо, предлагаме тя да бъде описана и оставена на отговорно пазене в сградата на телевизията до края на м. май. Срок, в който поемаме ангажимент дългът да бъде изплатен. Ако желанието на КТБ е техниката непременно да бъде изнесена от телевизията, декларираме готовност сами да я опаковаме по опис и да я доставим на посочен от синдиците адрес. За това са ни необходими дни. Така ще предотвратим повторението на грозните сцени от 29-ти април", пише ръководството на ТВ7.

"Настояваме сървърът, "сърцето на телевизията“, да бъде в наше разпореждане до копирането на информацията, на която той е носител и която е собственост на телевизията. Европейските директиви изрично разпореждат да не се вреди допълнително на длъжника", заявява ръководството на ТВ7.

То се обръща към Борисов и Бъчварова "за съдействие да бъде предотвратена конфискация на интелектуална собственост. Името на тази конфискация е "кражба“. Ние категорично заявяваме, че сме готови да изплатим задълженията си към банката и към Фонда, стига да ни се даде реална възможност за това".

Споделяне

Още по темата

Още от България