Твърдата надбавка за АЕЦ “Белене“ между 0.5 и 2.5 млрд. евро

Твърдата надбавка за АЕЦ “Белене“ между 0.5 и 2.5 млрд. евро

За оскъпяване между половин милиард и 2.5 млрд. евро на проекта за изграждане на АЕЦ “Белене“ преговарят България и Русия, заяви пред журналисти в четвъртък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му с изпълнителя на строежа “Атомстройекспорт“(АСЕ) се разговаря за твърда надбавка.

"Ние искаме да сме в долната част на този обхват", допълни министърът, който преди това откри българо-израелски бизнес форум..

Преди месец премиерът Бойко Борисов съобщи, че е дал на руснаците твърда крайна цена на централата и ако те се съгласят, ще се продължи с реализацията на проекта. Тогава Борисов заяви, че иска да свали 700-800 млн. евро от първоначално изчислената от него крайна цена от 7 млрд. евро. Трайков пък през лятото бе съобщил, че искането на АСЕ е за двойно повишение на цената на сключения през декември 2008 г. предварителен договор за 3.997 млрд. евро.

Сега министърът на икономиката, енергетиката и туризма обясни, че "твърдата цена е функция на базисната цена плюс твърдата ескалация, сега ескалацията зависи от инфлационните индекси, така че в този смисъл пак има в някаква степен условно твърда, защото индексите се променят“. Според него обаче е възможно да се стигне до вариант за абсолютно твърда цена, където надбавката над основната цена се базира на очакваните стойности на инфлационните индекси.

Русия може да се включи като инвеститор в проекта АЕЦ "Белене" стига това да е икономически и стратегически изгодно, каза още Трайков.

Собственикът на АСЕ “Росатом“ още миналия декември предложи на страната ни кредитиране за 2 млрд. евро, което да подсигури дейностите по строежа на централата докато се намери стратегически инвеститор. Срещу това руската компания поиска до 80 процента от проекта, които при издължаване на въпросния заем да възстанови на българската държава или твърдо да влезе като акционер в бъдещата компания, която ще управлява изграждането на централата и после ще я експлоатира. Българската страна обаче не посмя да приеме офертата, като Борисов заяви, че само с руски пари проектът не може да продължи и ще се търси и европейско финансиране. Офертата на Москва все още е актуална, заяви преди седмица шефът на НЕК Красимир Първанов пред Mediapool.

Такова, според Борисов и Трайков, е на път да се намери. След посещение в средата на миналата седмица в германската провинция Бавария двамата заговориха за намерен инвеститор, чието име щяло да се обяви в скоро време. Трайков обяви, че в момента се обсъжда схемата, по която да влезе въпросния инвеститор.

От своя страна в сряда Мартин Гросман, представител на Баварското държавно министерство на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите, обяви, че има интерес от страна на баварска компания към “Белене“.

На профила отговаря германската “Сименс“, която в момента е подизпълнител на АСЕ в проекта “Белене“. Възможно е обсъжданата схема да предвижда основно финансиране от АСЕ и участие за цвят от страна на немската компания, за да се оправдае наличието на европейски инвеститор, смятат експерти от бранша.

Трайков обясни в четвъртък, че все още не е ясно какъв дял в проекта ще има България, но със сигурност ще иска да запази вече вложените средства като своя собственост. Това прави около 20 процента по стари и по-нови изчисления на министъра на икономиката, на колегата му по финансите и на шефа на НЕК.

Икономическият министър коментира и обявеното намерение на Русия да не сваля цената на природния газ за България. Той каза, че поскъпването на синьото гориво от лятото е извънредно събитие. Трайков обясни, че според договорите, които имаме с Русия от 2006 г., ние сме се съгласили цените да стават все по-високи, така всяко намаление е извънредно събитие, а "извънредните събития понякога е трудно да се планират и очакват".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес