Твърдо "не" от ЕС за плановете на Борис Джонсън

"Дали новият премиер ща стане британският Тръмп, или британския Ципрас?"

Твърдо "не" от ЕС за плановете на Борис Джонсън

Европейският съюз няма да се остави да бъде сплашван да прави компромис със своите принципи, каза германският депутат Норберт Рьотген, отправяйки предупреждение към британския министър-председател Борис Джонсън.

След като тази седмица пое премиерския пост, Джонсън заяви, че ще договори нова сделка за Брекзит, и заплаши, че ако ЕС откаже, ще изведе Великобритания от общността на 31 октомври без споразумение.

Изявлението на германския депутат е част от твърдия солидарен отрицателния отговор, който плановете на Джонсън получават.

Рьотген, който е председател на комисията за външни работи към Бундестага и съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, написа в Туитър: "Скъпи Борис Джонсън, нито самохвалски речи, нито сплашвания ще успеят да ни накарат да се откажем от принципите и единството на ЕС."

"Вместо това ние ще останем невъзмутими", заяви Рьотген. "За съжаление, и на думи, и на дела Джонсън, назначавайки кабинет от брекзитъри, не успява да установи общуване със страната и континента", каза германският депутат.

Снощи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на новия британски премиер, че страните членки на съюза няма да се поддадат на неговото искане за предоговаряне на споразумението на изтегляне на Великобритания от Европейския съюз. В първия телефонен разговор между двамата, след като Джонсън пое премиерския пост в Лондон, Юнкер каза, че съществуващото споразумение за Брекзит, постигнато в преговорите с екипа на досегашната премиерка Тереза Мей, е "най-доброто и единствено възможното".

В същото време Юнкер, цитиран от говорителката на Еврокомисията Мина Андреева, каза, че ЕС ще анализира всякакви идеи, предложени от Обединеното кралство, ако те са съвместими със споразумението за Брекзит. Андреева добави, че двамата си разменили телефонните номера и се договорили да останат в контакт.

Готови сме да работим с британския премиер Борис Джонсън относно отношенията след Брекзит. Това заяви френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален пред телевизия Франс 2. "Ние искаме да работим с Джонсън. Да работим", подчерта Дьо Моншален. Но предупреди, че Париж и другите европейски столици няма да предоговарят условията на оспорваната сделка за Брекзит. Министърката заяви, че споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, което британският парламент отхвърли на три пъти, е най-добрият начин да се осигури нехаотичен Брекзит. Според Дьо Моншален фокусът сега трябва да е върху дефинирането на бъдещите отношения с Обединеното кралство.

В петък френският президент Еманюел Макрон покани новия британски министър-председател на посещение "в идните седмици".

Макрон проведе снощи разговор с Джонсън, в който го поздрави за назначаването му за премиер и похвали френско-британското сътрудничество по редица въпроси. Двамата лидери обаче ще обсъдят трудния въпрос за Брекзит "в близките седмици", уважавайки изискванията на Европейския съюз", каза френското президентство.

Смята се, че Франция заема твърда позиция за Брекзит. Тя беше по-скептична от други държави от ЕС към взетото през април решение за удължаване на срока за излизане на Великобритания до 31 октомври, за да се избегне незабавно напускане без сделка.

Борис Джонсън води Великобритания към "челен удар" с ЕС

Ирландският вицепремиер и външен министър Саймън Ковини обвини днес новия британски премиер Борис Джонсън, че преднамерено води Обединеното кралство "по пътя към челен удар" с Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Вчерашното изказване на британския премиер в Камарата на общините не беше никак полезно на този процес", каза пред репортери Ковини след срещата си в Белфаст с новия британски министър, отговарящ за Северна Ирландия, Джулиан Смит.

"Той изглежда е взел съзнателно решение да насочи Великобритания по курс към сблъсък с ЕС и Ирландия по отношение на преговорите за Брекзит и според мен само той може да отговори на въпроса защо прави това", допълни Ковини.

Медиите: Залозите ще бъдат високи

В първия си работен ден като премиер Борис Джонсън влезе в сблъсък с Брюксел и това е водеща тема за западните издания.

Отговорът на Брюксел не се промени, въпреки искането на новия британски премиер Борис Джонсън за премахване на "предпазната клауза" от споразумението за Брекзита, пише френският в. "Монд" и цитира отговора на главнияи европейски преговарящ Мишел Барние, който определи британските искания като неприемливи и предупреди ЕС да се подготви за Брекзит без споразумение.

Британският парламент беше институцията, която попречи на опитите на предишната премиерка Тереза Мей за прилагане на споразумението за Брекзита. Камарата на общините обаче е отхвърляла неведнъж и напускането на ЕС без споразумение, припомня френският в. "Поан". Това е трудност, с която Джонсън скоро ще се сблъска, предвид факта че не разполага със стабилно парламентарно мнозинство. Ще му се наложи ли да разпусне парламента, надявайки се да спечели мнозинство, което да подкрепи неговите планове? Това е рискован ход, който може да укрепи позициите му, или да доведе до падането му от власт.

Джонсън излага на риск цялата страна и превръща консерваторите в Партията на Брезкита, пише британският в. "Файненшъл таймс" в редакционна статия. Опитвайки се да гарантира политическото оцеляване на своята партия и на своето правителство, Джонсън рискува бъдещето на страната си, пише вестникът. Според него превръщането на Консервативната партия в партия на поддръжниците на твърдия Брекзит може да я превърне в жалка националистическа останка. Дори ако икономическите щети бъдат ограничени чрез планиране, което е несигурно, вредите за репутацията и сигурността ѝ ще бъдат огромни в дългосрочен план. Тежко ще е и отражението върху подкрепящите оставането в ЕС Шотландия и Северна Ирландия, добавя британското издание.

Джонсън няма да се превърне в Тръмп, а в Ципрас

На пръв поглед новият британски премиер има очевадни прилики с американския президент. Но дали Борис Джонсън ще стане британският Доналд Тръмп, който общо взето прави онова, което казва, или ще се превърне в британския Алексис Ципрас, който прави обратното на онова, което обещава?, пита френскоезичното издание на новинарския сайт "Слейт".

Дали новият британски премиер ще извади страната си от ЕС на 31 октомври, както твърди, и то дори без сделка, ако се налага, или след като е вдигал пара цяло лято, той ще се снижи и ще приеме договореното споразумение с Брюксел, чийто условия той критикува остро? - това е въпросът. Бившият британски премиер Тони Блеър вече отговори на него. Той каза, че Джонсън или ще подпише сделката с Брюксел, или ще насрочи нов референдум за Брекзит. Следователно излиза, че Джонсън ще е британски Ципрас, отбелязва авторът на статията Ерик Льо Буше.

Според изданието това е човек, който казва винаги едно нещо и после прави противното. Джонсън беше привърженик на оставането в ЕС, преди са стане защитник на Брекзит. Мисълта му е отражение на вида му - изкривена вратовръзка, разрошени коси, различни чорапи. Думите му също са толкова странни.

Така например, когато полицията пристигала в дома му на 21 юли по сигнал на съседи заради шумна разправия на Джонсън с приятелката му, Джонсън започнал да разправя на полицаите, че когато бил кмет на Лондон, той наложил в столицата да се движат нови двуетажни автобуси с отворен втори етаж противно на мнението на Брюксел, който смятал, че те били опасни за здравето на хората. "Ние обаче успяхме да го направим", разказал гордо на полицаите Джонсън. Това е типично за Джонсън, написа тогава "Файненшъл таймс", разказвайки за случилото се. Джонсън се опитва да отклони по един смайващ начин вниманието с нещо напълно измислено, допълва британското финансово издание.

Няма никакъв автобус без покрив, който да се движи сега из Лондон и битката на Джонсън с Брюксел по този въпрос никога не се е състояла. Дали Джонсън е просто инфантилен или ексцентричен? Това са все таланти, с които можеш да съблазняваш хората, но дали са подходящи за премиер?, пита френското издание на сайта "Слейт".

Борис е способен на всичко, в това число и след направени промени, които не са по същество, а само по форма, да обясни, че охуленото споразумение за Брекзит на Тереза Мей, не е в крайна сметка толкова лошо, защото той го е сключил. А защо ще направи подобно нещо? Защото той просто няма избор. Липсата на споразумение ще постави Обединеното кралство на пързалката към ада и всеки обитател на Даунинг стрийт 10 си дава сметка за това. Борис Джонсън, който твърди, че черпи пример от Уинстън Чърчил, със сигурност не иска да остане в спомените на идните поколения с образа на човек, довел до затъване на икономиката на страната си, подновил драмата в Ирландия и тласнал Шотландия към скъсване с Англия. Джонсън няма да посмее да направи това и ще бъде Ципрас, отбелязва "Слейт".

Така че Джонсън, който говореше какво ли не и се перчеше, за да победи в надпреварата в Консервативната партия и да си осигури премиерския пост, сега ще трябва да оправи вратовръзката си, за среши косата си и да сложи еднакви чорапи, защото този път нещата са сериозни, пише "Слейт".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?