Твърдолинеен саудитски държавен министър води кампания срещу Иран и подкрепяните от него групировки

Твърдолинеен саудитски държавен министър води кампания срещу Иран и подкрепяните от него групировки
Влиятелният престолонаследник на Саудитска Арабия разчита на малка група близки съветници, от които най-провокативен е силно настроеният против Иран правителствен служител Тамер ас Сабхан, оставил своя отпечатък върху набързо обявената и в крайна сметка неуспешна оставка на ливанския министър-председател по-рано този месец.
 
Като саудитски държавен министър по въпросите на Персийския залив Ас Сабхан има роля за оформянето на рискованата политика на кралството за противодействие на съпернически Иран.
В продължение на дни преди изненадващата оставка на ливанския министър-председател Саад Харири, която мнозина предполагат, че е била организирана от кралството, Ас Сабхан отправяше в Туитър заплахи към правителството на Ливан, а също към Иран и неговия съюзник Хизбула, тревожейки много ливанци, които се страхуваха да не бъдат тласнати отново на предната линия на съперничеството за регионално господство между Саудитска Арабия и Иран.
 
Три месеца по-рано Ас Сабхан беше изпратен в Бейрут, за да се срещне с Харири и да отправи недвусмислено предупреждение да не се правят отстъпки, които биха могли да облагодетелстват съюзниците на Иран в Ливан.
 
Оставката на Харири, обявена в Рияд на 4 ноември по притежавана от Саудитска Арабия телевизия, изглежда, потвърди страховете, че съперничеството на кралството с Иран може да дестабилизира още една страна в региона - този път деликатната система за подялба на властта в Ливан. Посредничеството на Франция, която е близък съюзник както на Саудитска Арабия, така и на Ливан, помогна за отмяна на оставката, която Харири оттегли след завръщането си в Бейрут.
 
Саудитска Арабия може да е успяла да окаже натиск върху Хизбула и да привлече вниманието към засилващото се присъствие на въоръжената групировка в региона, но политическите ходове на кралството в Ливан до голяма степен бяха сметнати за провал, предизвикал обратен ефект.
 
50-годишният Ас Сабхан беше в центъра на всичко това.
 
Ас Сабхан пътува до Вашингтон през март с Мохамед бин Салман, който през юли беше определен за престолонаследник на саудитския трон. Това беше важно посещение, което да затвърди отношенията на Рияд с наскоро встъпилия в длъжност президент Доналд Тръмп.
 
По-рано този месец имаше ново посещение във Вашингтон, което обаче не премина така добре. Няколко дни след оставката на Харири Ас Сабхан се срещна със служители от Държавния департамент, Пентагона и Съвета за национална сигурност на Белия дом.
 
Вместо да събере подкрепа за оставката, Ас Сабхан беше нахокан от американските служители, които го смъмриха и настояха да спре с провокативните си изявления в Туитър, съобщиха арабски медии и човек, запознат с резултата от срещата, който пожела анонимност, защото не беше упълномощен да я обсъжда. Те също така попитаха кой е дал право на Ас Сабхан да подкопава стабилността на Ливан в момент, когато Вашингтон подкрепя ливанските въоръжени сили, а страната е приела над един милион сирийски бежанци.
 
Твърдолинейната политика на 32-годишния саудитски престолонаследник към Иран до голяма степен се олицетворява и усилва от Ас Сабхан. Това се вижда най-ясно в Туитър, където Ас Сабхан говори за подкрепяната от Иран Хизбула, чието име на арабски означава "Партия на Бога", като за "Партия на сатаната".
 
Няколко дни преди оставката на Харири Ас Сабхан предупреди в интервю за ливанска телевизия, че може да има "изненадващи" събития за сваляне на шиитската въоръжена групировка в Ливан. Той също така каза, че ливанското правителство, оглавявано от Харири, може да бъде разглеждано като враждебно правителство, обявило война на Саудитска Арабия, заради ролята на Хизбула в разпределянето на властта.
 
"От лидерите (на Ливан) зависи да решат дали той е държава на терора или на мира", написа Ас Сабхан в Туитър два дни след оставката на Харири.
 
Ас Сабхан, който като военен аташе на Саудитска Арабия в Ливан през 2014 и 2015 г. наблюдаваше Хизбула, получаваше информация от някои ливански политици за ролята на групировката в сирийската гражданска война, заяви ливанец, който често разговарял с него по време на престоя му в Бейрут.
 
Ас Сабхан често си говореше с политици, журналисти и бизнесмени в кафене в елитния бейрутски квартал Вердун, каза мъжът, който се съгласи да обсъжда частните разговори, при условие че остане анонимен.
 
"Той е мълчалив човек. Повече слуша, отколкото говори", каза ливанецът.
 
След като приключи работата си в Ливан, Ас Сабхан беше назначен за първи посланик на Саудитска Арабия в Ирак от повече от 25 години.
 
Ас Сабхан обаче изкара само девет месеца на този пост и иракското правителство поиска той да бъде заменен, след като предизвика бурно недоволство с твърдението си, че правителството отказвало да му осигури по-добра защита, когато по думите му подкрепяни от Иран шиитски въоръжени групи планирали да го убият. Той също така призова иракското правителство да изключи шиитските паравоенни формирования от военната операция срещу групировката "Ислямска държава".
 
Ас Сабхан беше отзован и назначен на сегашния си министерски пост, където използва Туитър, за да дава гласност на агресивната антииранска реторика на кралството.
Той също така е пращан на мисии надлъж и нашир. Миналия месец беше забелязан в сирийския град Ракка с американски служител, след като фактическата столица на групировката "Ислямска държава" беше отвоювана от подкрепяните от САЩ и предвождани от кюрди сирийски сили.
 
В Саудитска Арабия Ас Сабхан участва в срещи на високо ниво и посрещна ливанския маронитски патриарх, когато той пристигна в консервативната мюсюлманска сунитска страна на първо подобно посещение. Ас Сабхан също така присъства на срещата на патриарха с крал Салман.
 
Ас Сабхан присъства и на срещата на краля с турския външен министър през юни, на срещата на престолонаследника с влиятелния иракски шиитски духовник Муктада ас Садр през август и на срещи с иракския министър-председател Хайдер ал Абади.
 
В Туитър Ас Сабхан открито се опитва да командва парада в Ливан, настоявайки Хизбула да бъде изхвърлена от правителството и призовавайки ливанците да се противопоставят на въоръжената групировка. Той дори влезе в спор в Туитър с лидера на Хизбула шейх Хасан Насралла.
 
В една от речите си лидерът на Хизбула описа Ас Сабхан като "заатут" - обидна арабска дума, означаваща "космата маймуна" или "инфантилен човек".
 
Ас Сабхан отвърна със свое изявление в Туитър. "Ако един некомпетентен човек ме критикува, това е доказателство, че съм истински мъж", написа той.
 
Бившият ливански министър Уиам Уаххаб, който е съюзник на Хизбула, описа Ас Сабхан в телевизионно интервю като "отвързано чудовище".
 
"Надявам се, че Тамер ас Сабхан ще си плати за това войнствено поведение", каза той.
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят