Твърдолинейният ляв лидер Алексис Ципрас е нещо повече от "секси Алекси"

Твърдолинейният ляв лидер Алексис Ципрас е нещо повече от "секси Алекси"

Справедливо е да се каже, че думата "секси" не е прилагателно, използвано за описание на повечето гръцки политици. Когато Алексис Ципрас, 37-годишен бивш радикален студент, който е на път да стане най-влиятелният човек в Гърция, седеше без вратовръзка на масата на преговорите сред партийни лидери на средна възраст, стана ясно, че политиката в Гърция е на път да се промени.

Каращият мотоциклет бивш комунист с гъста черна коса, изваяна брадичка, искрящи тъмни очи и привлекателна приятелка, Алексис Ципрас очарова избирателите с обещанието да им даде това, което европейските лидери казват, че е невъзможно - да задържи Гърция в еврозоната, като същевременно скъса спасителния план, който отложи фалита на страната.

За враговете му, които са почти цялата гръцка политическа класа и колективното ръководство на ЕС, той е дързък чаровник, дърпащ страната си към сигурна разруха с фалшивото обещание за лесни решения. Те казват, че само след три години в парламента и без финансово или правно образование той няма да бъде на мястото си на една маса с Европейската централна банка или Международния валутен фонд.

Но за привържениците му, чийто брой сега далеч надхвърля рамките на радикалната левица, той е спасителят, единственият лидер, който е достатъчно смел да вземе властта от неспособните и корумпирани стари мъже, които съсипаха бъдещето на гръцката младеж.

Икономическата криза, обхванала Гърция през последните пет години, тежко засегна младите хора, над половината от които са безработни. Те откриха своя шампион в лицето на Ципрас и сега се готвят да му връчат победа, ако Гърция отиде на нови избори идния месец. Той отказа да се присъедини към широка коалиция със социалистите и консерваторите, които обвини, че водят Гърция към бедност, тъй като при повтаряне на изборите ще спечели много повече от всеки друг политик.

Младите гърци са почти зашеметени. Лозунг, който се върти по интернет, използва римата: "Хайде Алекси за Гърция, която е секси". На страницата му във Фейсбук, където стои негов портрет с намазана с гел коса, черна риза и намръщено изражение на поп звезда, наред с политически предложения има сърца, целувки и усмихнати личица, изпратени от феновете му, предимно жени.

Ще се оженя за тебе веднага, написа една приятелка във Фейсбук. Романсът е повече от повърхностен. "Харесвам го, защото е част от моето поколение. Моето поколение е това, което наистина страда", заяви Харула Романос, 21-годишна студентка по математика.

"Ние нямаме бъдеще и наистина вярвам, че той може да промени това. Опасявам се, че това, че изглежда добре, ще се обърне срещу него, защото те няма да го вземат насериозно. Жалко, защото само той има идеи. Той има смелост", казва тя.

Идеята за красив млад радикал, който се харесва на хора, които са достатъчно възрастни, за да бъдат баби на Романос в страна, все още  преследвана от легендите за борбата с диктатурата от 1967-1974 г. "Мъжът ми казва: ти луда ли си? Но защо да не гласувам за него. Той е хубаво момче, млад е и страната се нуждае от млади хора. Изглежда, че го е грижа за страната и мисля, че ще работи усилено", казва пенсионираната учителка Лиа Мануксаки, на 65 години. Избухвайки в смях, тя добавя: "От друга страна, той е толкова млад, че може да ми бъде син, така че не съм толкова сигурна."

Близките до него настояват, че Ципрас е повече от едно хубаво лице. Инженер по образование, той е описван като методично планиращ и перфекционист, чието издигане се дължи повече на стратегия и упорита работа, отколкото на добрия външен вид и късмета. "Той е задълбочен и педантичен в проектите, с които се ангажира, което понякога може да изнерви колегите му. Това може би има връзка с факта, че е инженер", казва сътрудник, който пожела да остане анонимен.

Политическите анализатори изтъкват, че Ципрас не би могъл да се издигне толкова нависоко без внимателно планиране. Докато другите партии се колебаят как да спасят Гърция и да запазят еврото, Ципрас никога не се е отклонявал от позицията, че решението е постижимо, ако Атина се откаже от строгите мерки за икономии, поискани от Брюксел.

Ципрас и неговата партия се възползваха по най-добрия начин от гледните точки на обществото за спасителния план и мерките за икономии. Те ясно ги разбраха и ги поставиха на място. Гледните точки на всички останали партии бяха объркани, казва социологът Костас Панагопулос, ръководител на АЛКО.

Платформата на СИРИЗА все още звучи като манифест на това, което до миналата седмица бе само група с малък шанс да влезе във властта и да определя политиката.

Ципрас би оттеглил Гърция от НАТО и би затворил базите на алианса, би спрял изплащането на националния дълг, би ревизирал приватизациите, би конфискувал банките, би премахнал ДДС и наложил 75-процентен данък на богатите. Но първо би скъсал спасителния план за 130 милиарда евро, който призовава Гърция радикално да намали пенсии и заплати в обществения сектор срещу заеми, които да държат страната да не потъне.

Лидерите на ЕС казват ясно, че това ще означава край на финансирането, сигурен фалит и излизане на Гърция от еврото, което почти 80 процента от гърците искат да запазят. СИРИЗА отхвърля тези заплахи, казвайки, че ЕС не може да изключи Гърция заради вредите, които ще причини на останалата част от еврозоната.

Но дори някои от най-близките сътрудници на Ципрас не искат да дават обещания на гърците, които не могат да бъдат изпълнени. Алекос Алаванос, ляв ветеран, който избра Ципрас за свой наследник в СИРИЗА, заяви, че партията трябва да признае на избирателите, че отхвърлянето на спасителния план вероятно означава напускане на еврозоната.

"Левицата трябва отговорно да предупреди хората. Не само да им каже, че пътят на отказване от спасителния план е път, който води до излизане от еврозоната, но също, че това ще бъде особено болезнено, но с перспективи", написа той на иформационния уебсайт tometopo.gr.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?