Творба на Банкси със снежинки от отпадъци е продадена за 100 хил. паунда

Творба на  Банкси със снежинки от отпадъци е продадена за 100 хил. паунда

Творба на загадъчния художник на графити Банкси, изобразяваща как дете се радва на падащия сняг, който всъщност е пепел от горящи отпадъци, бе продадена за над 100 000 паунда (129 000 долара) на британски търговец на произведения на изкуството.

Творбата, изрисувана върху гаражна стена в Уелс, се намира в град Порт Талбът - дома на един от най-големите металургични заводи в Европа. Рисунката под ъгъл се появи през декември върху стената на гаража на служител в предприятието, а за защитата ѝ беше наета охрана, припомня агенция Ройтерс.

Погледнат от една страна, стенописът на Банкси изобразява малчуган, който се радва на падащия по лицето му сняг. Гледката от другата страна обаче разкрива, че снежинките всъщност са пепел от индустриален контейнер.

"Купих рисунката и това ми струваше шестцифрена сума", казва търговецът на произведения на изкуството Джон Брандлър от "Галерии Брандлър".

Новият собственик се е съгласил творбата да остане на мястото си за минимум две години.

"Искам Порт Талбът да стане място, на което хората идват, а не от което си тръгват", споделя Брандлър и допълва, че смята да донесе в града още пет или шест творби на Банкси. 

Банкси, който досега не е разкрил самоличността си, стана най-известният уличен художник в света, присмивайки се на крайностите на съвременния капитализъм и окарикатурявайки кухите икони, слогани и мнения.

Сред предишните му творби е "Мобилни любовници", изобразяваща прегръдка между двама влюбени, всеки от тях вторачен в мобилния си телефон зад рамото на любимия си. Друга негова творба близо до Canary Wharf в Лондон отправя следното предупреждение: "Съжаляваме! Начинът на живот, който сте поръчали, в момента не е наличен в склада".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество