Творческите съюзи продължават с епистоларното бранене на НДК

НДК да бъде включен в забранителния списък за приватизация, настояват дванадесет творчески съюза в отворено писмо до българската общественост с копие до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на културата Вежди Рашидов.

Това е второто отворено писмо, което творческите съюзи разпращат след решението на правителството за преобразуване на НДК в държавно еднолично акционерно дружество. Преобразуването стана след 22 години съществуване на двореца без какъвто и да било правен статут. Едновременно с промяната бе махнат и директора на НДК Христо Друмев, който на практика го ръководи еднолично 24 години.

В първото си писмо творческите съюзи изразиха "недоумение" от промяната и заподозряха, че се готви приватизация на тъмно на двореца. Писмото им предизвика отговора на министъра на културата Вежди Рашидов, който чрез медиите ги попита къде са били толкова години, когато НДК се е управлявал, без да бъдат питани, но те не са възразявали.

Сред другите искания на творческите съюзи във второто им писмо е управлението на НДК да бъде уредено с наредба или закон като изпълнителна агенция към Министерство на културата, заяви на пресконференция Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели. В управленската структура на НДК задължително трябва да бъде предвиден обществен съвет с участие на представители на творческите съюзи по подобие на БНТ и БНР.

"Опасяваме се от подготвянето на скрита приватизация, тъй като засега нямаме яснота какви са намеренията на държавата спрямо Националния дворец на културата", каза Мариана Хил, председател на Асоциацията на преводачите в България.

Снежана Тодорова от СБЖ наблегна на "моралния аспект по внезапната и необсъждана с творческите съюзи смяна на ръководството на НДК в навечерието на 30-а му годишнина". Тя определи като смущаващ фактът, че новоназначеното ръководство е от хора, напълно неизвестни на творческите съюзи.

Председателят на Съюза на архитектите Георги Бакалов посочи, че отвореното писмо до обществеността е първата инициатива на сформиращата се асоциация на творческите съюзи за изработване на единна политика в защита на НДК. Той апелира за "по-широко обсъждане на проблема с ръководството на страната, след което да се пристъпи към разумни и обосновани промени".

Още по темата
Още от България