Творци искат помощ от държавата заради извънредното положение

Творци искат помощ от държавата заради извънредното положение

Независими културни организации и творци на свободна практика поискаха помощ от държавата, за да оцелеят и след извънредното положение, наложено заради разпространението на коронавируса. Стотици културни събития бяха отменени или отложени за неопределено време заради забраните за събиране на много хора на едно място, наложени от правителството.

В писмо до министъра на културата Боил Банов, както и до представители на законодателната и изпълнителната власт независими културни организации и творци, които не получават субсидия от държавата, искат да получат парична помощ за времето, в което не могат да работят.

"Много от нас остават без доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства. В държавите от Европейския съюз и по света такива механизми се разработват, а ваши колеги вече излязоха с официални изявления, че няма да изоставят хората, работещи в културните индустрии, без значение дали са от държавни, общински или частни структури", пише в писмото.

Творците предлагат да се определи "месечна безвъзмездна финансова компенсация за независими културни институции и организации, активно работещи към настоящия момент, както и за ощетените от ситуацията творци на свободна практика". Искат въпросното обезщетение да се получава за периода от 8 март 2020, когато бяха затворени кина, театри, галерии, до отпадането на забрана за провеждане на културни събития.

"Смятаме за наложително да се направи анализ на прогнозните загуби на независимия културен сектор в България до края на първото полугодие на 2020 г., за да се обхване размерът на претърпените щети от сектора", пише в писмото.

"Културата е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на националния културен пейзаж, каквито дори не можем да си представим", се казва още в него. 

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?