Творци призоваха за спешна ревизия на работата на Министерството на културата

Велислав Минеков

Известният скулптор професор Велислав Минеков призова служебното правителство да извърши спешен анализ на работата на Министерството на културата през последните три години и половина.

“Щетите, които управлението на ГЕРБ нанесе в областта на културата, са огромни и прокуратурата трябва да се сезира”, заяви в събота проф. Велислав Минеков, член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”, цитиран от сайта "Livenews". Минеков призова служебното правителство да извърши спешен анализ на работата на Министерството на културата през изтеклия му мандат.

Проф. Валентин Тодоров представи данни за пълната безстопанственост, която демонстрирали от Министерството на културата спрямо древна тракийска гробница край бургаското село Александрово.

“От 2009-та година държавата не направи нищо за тази гробница, която представлява световна културна ценност, през 2010-та в нея беше открито огромно количество “гъби”, а миналата година беше наводнена”, коментира проф. Тодоров.

Художникът Людмил Веселинов посочи, че от Министерството на културата са отстранили екипа от консерватори, който е предложил сумата от 28 хиляди лева за реставрация на паметника на културата за сметка на частна фирма, чиято оферта е възлизала на 106 хиляди лева. Учените посочиха още, че практиката на културното ведомство в мандата на министъра в оставка Вежди Рашидов е била да се следват парите и да се извършва строителна, а не реставраторска и културна дейност.

“За ремонти на сгради и помещения, които са даденост, бяха дадени десетки милиони левове. Направени бяха музеи, които нямат дори собствена експозиция”, посочи Веселинов.

Проф. Велислав Минеков представи документ, според който проектът за ремонт на паметника на Цар Освободител в столицата, е бил издаден след демонтирането му и последвалото нарязване на монумента.

“Паметникът беше унищожен, а не подменен”, каза още скулпторът. Той настоя за отчетност на разходваните 1.4 млн.лв. за извършения “тенекеджийски ремонт”.

“Прокуратурата да провери колко и на кого бяха дадени пари, защото ще излезе, че за забиването на един пирон на паметника на Цар Освободител са дадени 300 лв.”, заяви Минеков. По думите му, поне 30% от паметника е подменена.

Минеков и Веселинов разкритикуваха назначаването на заместник-министър на културата и други чиновници от министерството за ръководство на Националния дворец на културата, прехвърлен неотдавна от Министерския съвет от финансовото към културното министерство.

“НДК ще се управлява от старшина”, каза проф. Минеков. Той насочи вниманието и към спешните конкурси, които се организират за подмяна на състава на българските културни институти в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България