Тялото на 6-годишния Мартин бе изровено изпод рухнала от пороя къща

След бедствието ДНСК установи незаконни строежи и задръствания от боклук в "Аспарухово"

Седмица след пороя във Варна бе открито тялото на 6-годишния Мартин. Сн. БГНЕС

Тялото на 13-ата жертва на наводнението във варненския кв. "Аспарухово" бе намерено в четвъртък. Потвърдено е, че става въпрос за 6-годишния Марин Маринов, който бе в неизвестност от 19 юни вечерта. Тялото е открито на ул. "Горна студена" при почистване на развалините от съборена къща.

Роднините на издирваното момче протестираха заради това, че тялото му не е намерено и не могат да го погребат според християнския обичай. Детето изчезна, когато приливна вълна от 2-3 метра заля кв. "Аспарухово". Загинаха 12 души, сред които три деца. В понеделник бе намерено тялото на 3-годишната Жана.

Във Варна продължава събарянето на къщите, станали опасни за обитаване след пороите. В сряда бяха съборени четири къщи, в четвъртък сутринта се започва със седем. Общо около 20 опасни къщи на този етап ще бъдат съборени, а общо 108 къщи в "Аспарухово" са негодни за живеене.

ДНСК "откри" незаконни строежи и задръствания от боклук в "Аспарухово"

Незаконни частни и общински строежи, задръствания от натрупани отпадъци – това са част от констатациите на ДНСК, която предприе цялостна проверка в района на варненския кв. "Аспарухово", пометен от кален потоп след проливния дъжд преди седмица.

Районът в зоната между ул. "Горна студена" и ул. "Гривица", където всъщност е най-голямото бедствие в "Аспарухово", по устройствения план от 1978, е бил предвиден озеленяване, а тази е трябвало да бъде естествен завършек на дерето, наречено "Западен охранителен канал", каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов в четвъртък пред БНР.

Регулационен план на кв. "Аспарухово" е изработен през 1992 г., но не е влязъл в сила, тъй като е бил обжалван. През 2012 г. влиза общ устройствен план на Варна, в който колегите са предугадили опасността от подобно бедствие и там е поставен вече път, който би трябвало да спре или да реши донякъде проблема, продължи с обясненията на Данов.

Проверката на ДНСК е установила 10 незаконни имота край Западния охранителен канал.


Добрич търси техника и доброволци, щетите във Велико Търново са за 20 млн. лв.

В Добрич все още има нужда от техника и доброволци за разчистването от калта и тинята след наводненията. Водата в града все още е негодна за пиене и готвене.

 

От общината казаха, че трябва да бъдат осигурени два челни товарача, тип "Bobcat", за да бъдат изчистени натрупаните след пороя наноси.

Още

"Установени са 10 имота в тази зона и 10-те са незаконно строителство. Те са пета категория. Премахването им е изцяло от компетенцията на общинската администрация. В останалите части на "Аспарухово" са изследвани още 40 поземлени имота. Това са по т. нар. Източен канал. Част от тях са частни, част от тях са общински. Там също е установено сериозно количество сгради от пета категория, които са незаконно построени. Предстои изпращане до община Варна, да бъде сезирана, да предприемат действия", каза министърът.

ДНСК е установила и поставяне на 4 тръби с общо сечение 1.20 метра и дължина 6 метра в стеснението на канала в долната му част. Над тръбите има бетон и земен насип и е изградено подобие на мост, но няма документи нищо от гореизброеното да е направено законно, допълни картината Данов. Предполага се, че именно тръбите и насипа са запречили водната маса, както и парапет, в който са се натрупали изхвърлени боклуци, автомобилни гуми, клони. Втората приливна вълна пък е причинена от микробус, преобърнат от течението в широката едва 3 метра "улица" "Горна студена", поясни той.

Варненският кмет Иван Портних коментира, че много хора не осъзнават заплахата и не искат да напуснат къщите си, които са негодни и опасни.

"С тях работят психолози, за да могат да бъдат изведени, дори и принудително. Очакваме 20 фургона от "Гражданска защита", за които е подготвена площадка с ток, вода и канализация, където ще бъдат настанени част от евакуираните. Всички общински бази също са на разположение, а на тези, които нямат друг изход, се плаща наем за квартира - 500 лева месечно. Специални средства са отпуснати за това", каза Портних.

Нормата за фини прахови частици във въздуха на "Аспарухово" е надвишена два пъти и половина, показват измерванията на Регионалната екоинспекция. Улиците на квартала се мият и се метат с машини. Измерванията на въздуха ще продължат до нормализиране на ситуацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?