Тялото на Чакъра бе ексхумирано по искане на прокуратурата

Тялото на Тодор Димов-Чакъра, който загина през 2003 г. при полицейска операция под ръководството на Бойко Борисов в качеството му на главен секретар, бе ексхумирано по искане на прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение в петък.

Ексхумацията и огледите са били направени със съгласието на сестрата на Чакъра и един от синовете му.

За предстоящата ексхумация съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в края на миналата седмица. Прокуратурата е получила уверение на съдебните медици, че дори 10 години след смъртта на Тодор Димов може да се установи причината за нея. Тодор Димов е погребан в гробищния парк в Харманли. От останките вече са иззети съответните проби, съобщават от държавното обвинение.

От два дни екип от военни прокурори и следователи, както и експерти са направили допълнителен оглед на вилата на Тодор Димов в местността "Юрутлука". Предмет на допълнителния оглед са били помещения, вътрешни стени, както и запазени следи от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед.

Чакъра загина при престрелка с полицията на 10 срещу 11 декември 2003 г.

Разследването за смъртта на Тодор Димов беше възобновено след осъдително решение от Европейския съд по правата на човека срещу България. Страната ни бе призната за виновна за отнемане на правото на живот и непълноценно разследване на полицейската операция.

Първо властите обявиха, че Димов се е самоубил с граната във вилата си, докато е бил обкръжен от полицията. В същото време къщата е била обстрелвана с гранатомет по нареждане на Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР и ръководител на операцията. Разследването не изяснява точно каква е била причината за смъртта на Димов.

Споделяне

Още по темата

Още от България