Тялото на убития Ким Чен-нам ще бъде кремирано и предадено но Пхенян

Ким Чен-нам

Тялото на Ким Чен-нам - заварения по-голям брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, ще бъде кремирано, а прахът му ще бъде предаден на севернокорейската страна, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС в неделя.

Кремацията може и вече да се е състояла, тъй като по-рано през деня бе съобщено, че тялото е било изнесено от болницата в Куала Лумпур в неизвестно направление.

Ким Чен-нам почина на 13 февруари, след като на летището в малайзийската столица Куала Лумпур бе отровен със забранено нервно-паралитично вещество (Ви-екс). За убийството му бяха задържани две жени - виетнамка и индонезийка, които го атакуваха с отровното вещество, преди той да се качи на самолет за Макао.

В Пхенян продължават да твърдят, че починалият в Малайзия е гражданин на КНДР, който по паспорт се казва Ким Чол. Според официалната позиция на КНДР причина за смъртта му е сърдечен пристъп, а не отравяне с химически вещества, както твърди малайзийската страна.

Ким Чен-нам изпадна в немилост спрямо управляващите в своята родина след куриозен опит за бягство в Япония преди 15 г. Малайзийските власти обвиниха Пхенян, че е организирал убийството на неудобния роднина на сегашния севернокорейски лидер и отказаха да предадат тялото му на режима в Пхенян. Те заявиха, че са готови да предадат тялото на близките му, ако го поискат. Семейството на покойния живее в Макао. Такова искане обаче така и не постъпи.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?