Кандидат-собственикът на българския "Виваком"

Тюрксел е парализиран от спорове между акционерите

Тюрксел е парализиран от спорове между акционерите

Най-големият турски мобилен оператор Тюрксел, който иска да купи българския Виваком, е парализиран от спорове между акционерите, съобщава сп. "Икономист".

Тюрксел обслужва 35 милиона абонати в Турция и 30 милиона абонати в други държави и има годишни постъпления в размер на 5,6 милиарда долара, като тези цифри най-вероятно ще се увеличават. Само за миналата година компанията се е сдобила с над 3,5 милиона нови абонати, отбелязва "Икономист".

Операторът Тюрксел обаче е парализиран от спорове между акционерите. По-дребните притежатели на акции казват, че са притиснати. Вторият най-богат мъж в страната - Мехмет Емин Карамехмет се бори да запази контрола над компанията, на която той е съучредител. Неговата фирма Чукурова холдинг е изправена срещу останалите два големи акционера в Тюрксел – ТелиаСонера (скандинавски оператор) и Алтимо (филиал на Алфа груп – голяма руска инвестиционна компания).

Вследствие на противопоставянето между акционерите взимането на важни решения е блокирано. Акционерите на компанията все още не са се запознали с дивидентите за 2010 г. Две извънредни акционерски заседания са се провалили миналата година.

Проблемът е в безизходното положение на седемчленния управителен борд - всеки голям акционер има две места в борда, но са необходими пет гласа за взимането на решения, информира "Икономист".

В началото на март бе съобщено, че най-големият турски мобилен оператор е решил да подаде оферта за 93.99% от акциите на българския телекомуникационен оператор "Виваком", който е собственост на "Българската телекомуникационна компания" (БТК).

"Тюрксел" е единственият стратегически инвеститор с интерес към българския телеком.

На по-ранен етап "Телеком Аустрия", която в България притежава най-големия мобилен оператор "Мобилтел", се отказа от по-нататъшно участие в процедурата, а "Оджер телеком", която бе спрягана за най-вероятния купувач на БТК, вече си осигури участие на балканския пазар, купувайки турската "Тюрк Телеком".

Три предложения от финансови институции бяха подадени след изтичането на крайния срок за подаване на оферти за "Виваком" пред банката "Морган Стенли", провеждаща процедурата по продажба на задлъжнялата с над 1.6 млрд. евро телекомуникационна компания. От инвестиционната компания "ВТБ Кепитъл" на руската държавна "Външно-търговска банка" (ВТБ) съобщиха миналата седмица, че са подали оферта за БТК съвместно с българската "Корпоративна търговска банка".

Останалите финансови кандидати по неофициална информация на бившия собственик на БТК исландския милиардер Тор Бьорголфсон заедно с гръцкия бизнесмен Панос Германос, както и на европейския фонд от групата "Памплона Кепитъл Мениджмънт" (Pamplona Capital Management), в която минаритарно участие има компанията "Алтимо" (Altimo).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?