Тютюневите протести отменени на среднощна среща при премиера

Тютюневите протести отменени на среднощна среща при премиера

Планираните за четвъртък протести на тютюнопроизводители в страната бяха отложени след среднощна среща при премиера Бойко Борисов. След срещата, приключила малко след полунощ в сряда, Борисов заяви, че са били поети взаимни ангажименти.

"Ще направим всичко възможно за запазване на този важен отрасъл, за привличане на достатъчно средства както по европейски проекти, така и съобразно възможностите на правителството. Важното беше, че проявихме взаимно разбиране за проблемите, пред които са изправени не само тютюнопроизводителите, но и страната", посочи Борисов.

"Не трябва да забравяме, че сега трябва да решаваме проблеми, които са натрупвани в този отрасъл в продължение на години. Смятам, че срещата беше резултатна и стачка няма", каза още премиерът.

Тютюнопроизводителите настояваха да се запази размерът на премията за килограм тютюн, което не би могло да се случи, ако общият размер на субсидията е 116 млн. лв.

Юрисконсултът на Националното сдружение на тютюнопроизводителите Нина Ламбова съобщи, че при снощните преговори е било договорено, че допълнителни средства могат да бъдат получени по други две схеми.

"Успяхме да постигнем рамка, чрез която ще може да се подпомага сектора тютюнопроизводство занапред. 116-те милиона лева премии ще бъдат разпределени и ще достигнат по възможно най-бързия начин до производителите. Тези пари са максимално възможният таван, който е разрешен да бъде използван за подпомагане на отрасъла, но те не са достатъчни, за да бъде покрита квотата", допълни тя.

"Затова ние се договорихме чрез други две мерки да бъде подпомогнат сектора, така че да не бъдат ощетени тютюнопроизводителите. В четвъртък в Министерството на земеделието продължаваме разговорите по двете мерки – може да се приеме една от тях, може да се премине и към смесена система", уточни Ламбова.

Тютюнопроизводителите в крайна сметка подписаха в четвъртък по обед споразумение с агроведомството, с което се съгласиха да им се изплатят 116 млн. лв. премии след проверки за “кухи“ сделки с количества от миналогодишната реколта.

Проверките ще приключат, както бе планирано“ до 15 февруари, след което ще се определи размерът на помощта за килограм тютюн и изплащането на субсидията ще тръгне през март.

Министерство на земеделието и храните се е ангажирало също така до края на годината да даде и част от националните доплащания за тютюн за 2010 г., а останалата сума - в началото на 2011 година. Парите ще се преведат след подаване на заявления за подпомагане и

извършване на задължителните проверки от Държавен фонд "Земеделие", е записано в споразумението.

Постигната е договорка да се инициира подписване на Меморандум с търговските банки за целево кредитиране в сектора, а агроведомството ще разработи стратегия за развитие на сектора.

Бойко Борисов пък съобщи междувременно, че ръководството на фонд "Тютюн" ще бъде сменено изцяло, след като приключи проверката за далавери с тютюневата субсидия..

Премиерът допълни, че е предложил на Националното сдружение да излъчат трима души за борда на фонд "Тютюн", "за да знаят какво става".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?