Тютюневият град в Пловдив става защитен квартал

Полуразрушените складове едва ли ще бъдат възстановени до 2019 г., общината ремонтира улиците

Пловдивската улица "Иван Вазов" е известна с чинарите, магазините за обувки и ... тютюневите складове. Десетилетия наред по нея се носеше миризма на тютюн. Преди няколко години и последната сграда от Тютюневия град край ул. "Иван Вазов" спря да се използва за обработката на тютюн и производството на цигари. Миризмата на тютюн постепенно изчезна.

Сега широката павирана улица е преградена с метални платна като строителен обект. С тази разлика, че там нищо не се строи. Сградите тънат в разруха.


Централната за Пловдив ул. "Иван Вазов" е преградена заради укрепването на изгорелите преди около 2 години складове. Сн. Mediapool

Преди почти две години три от складовете изгоряха в пожар, който според прокуратурата и съда е бил предизвикан от клошар. От сградите - две от които са паметници на културата, останаха само фасадите. Улиците наоколо бяха заградени, за да не пострада някой. Част от фасадата на най-известния от изгорелите складове- този на Димитър Кудоглу, беше укрепена. И така почти две години.

Малко преди това друг защитен от закона склад - на близката улица "Одрин", беше частично разрушен от собствениците си и до момента изглежда като след бомбардировка. Той също е "обезопасен" с ограда. Единственият позапазен склад, паметник на културата - известен като Картела, е с ремонтирана фасада, с нова дограма, но не се използва, а отвътре не е ремонтиран.


Трева е изникнала по паветата, по които повече от година и половина не може да се минава. Сн. Mediapool

Почти две години след изпепеляването и разрушаването на част от складовете и малко повече от половин година преди 2019 г., в която Пловдив ще е Европейска столица на културата, съдбата на тютюневите складове остава неясна. Сградите в самия център на града са окаяна гледка. Само по част от запазените орнаменти и мазилка си личи, че някога са били красиви. Улиците наоколо все още са трудно проходими за пешеходци, минаването с коли е невъзможно. В същото време Тютюневият град е едно от основните места, в които се правят и ще се правят събития от програмата на "Пловдив 2019".

Защитен квартал

"През 2017-2018 г. Министерството на културата активно работи по проектиране и изготвяне на граници и режими на Тютюневия град", заявиха от ведомството в отговор на въпрос на Mediapool. Според министър Боил Банов се върви към създаването на защитен от закона квартал, тъй като в момента само четири от сградите имат статут на паметници на културата (три от тях са почти разрушени). Всички складове са част от защитен архитектурен ансамбъл, но защитата им приключва със задължение евентуалните строежи и преустройства да се съгласуват с Министерството на културата.


Само четири от сградите в Тютюневия град са със статут на паметници на културата. Сн. Mediapool

Как и кога полуразрушените складове ще бъдат възстановени, Банов не можа да каже. Ясно е обаче, че това няма да се случи до началото на 2019 г.

"Има разбиране от собствениците. Те вече имат съзнанието да инвестират в сградите. Там може да стане приказно", каза Банов пред Mediapool. Той добави, че не бърза с решението на проблема, тъй като то трябвало да е дългосрочно - за следващите поне 30 години, а не за 2019 г. Министърът припомни, че там 30 години нищо не е правено.

Проект

Собственици на изгорелите складове са фирмата "Р.И.П.А", която се притежава от италиански граждани, и "Галакси инвестмънт груп", свързвана с основателите на "Винпром Пещера". На въпрос какво смятат да правят със сградите, двете фирми отговориха, че предстои да оповестят плановете си.


Фасадата на един от складовете на Кудоглу преди да изгори. Сн. "Пловдив 2019"

От Министерството на културата казаха за Mediapool, че в момента разглеждат идеен проект за "Консервация, реставрация и реконструкция на съществуващи четириетажни сгради в жилищна сграда с подземни магазини и подземни гаражи". Той е внесен от фирма "Р.И.П.А" и е за складовете на Кудоглу. Явно идеята е те да се превърнат в жилищна сграда с магазини.


Същата фасада сега. Тя е скрита зад метални заграждения. Сн. Mediapool

Проектът е внесен през юли 2017 г. До момента има становище от Националния институт за недвижимото културно наследство, което внесено в Министерството на културата на 13 март 2018 г. От министерството не уточняват какво е становището. То трябва да бъде одобрено от ведомството, а процедурата се забавила заради "необходимостта проектите да бъдат разгледани в контекста на останалите сгради на Тютюневия град и спецификата на конкретния случай".


Част от складовете са реновирани и се използват. Сградата в червено се намира точно между изгорелите през 2016 г. здания и се ползва за фитнес. Сн. Mediapool

По закон изгорелите паметници на културата трябва да бъдат възстановени в оригиналния си вид. Не така стои въпросът за склада на "Галакси инвестмънт груп", който не е паметник на културата.

Ремонт на улиците

Докато сградите стоят полуразрушени, община Пловдив се готви да ремонтира улиците в квартала, включително и "Иван Вазов". Идеята е малките улици в Тютюневият град да станат пешеходни. Самото място пък според общината трябва да се превърне в новата арт зона на Пловдив по подобие на друг изоставен до преди няколко години централен квартал – "Капана".

По данни от регистъра на обществените поръчки преди десетина дни е избран изпълнител за подмяна на паветата и ремонта на тротоарите в зоната. През 2017 г. правителството отпусна 1 млн. лева целево за това.

Междувременно общината обяви обществена поръчка за проект и авторски надзор на ремонта на ул. "Иван Вазов" и част от улиците в Тютюневия град. За "Иван Вазов" общината предлага два варианта - нивото на уличното платно да се повдигне и да се изравни с това на тротоарите, или да остане, както в момента - по-ниско. По малките улици тротоарите и платна трябва да са на едно ниво, тъй като идеята е да станат пешеходни.


Общината смята да ремонтира улиците в синьо-зелено. Сградите в синьо са паметници на културата. Илюстрация: Община Пловдив

Чинарите по ул. "Иван Вазов" трябва да бъдат оградени и около тях да бъдат сложени пейки. Паметниците на културата по улицата ще бъдат "маркирани" с бронзови табели, обясниха от общината. Проектното решение за цветовете и шарките, които ще се използват при реконструкцията на ул. "Иван Вазов", трябва да бъде съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като улицата е защитена като паметник на градинското и парково изкуство заради чинарите.


Общината ще ремонтира ул. "Иван Вазов" и малките улички в Тютюневия град. Сн. Mediapool

За това и заданието за поръчката е съгласувано с института. Той дава препоръки за запазване и възстановяване на традиционните улични и площадни пространства, улична регулация и настилки. Препоръчва се също така всички елементи на градския дизайн, рекламата и изкуственото улично осветление да се съобразяват с културно-историческата специфика, стилова характеристика и мащаб на елементите и прилежащата им среда.

Проблемът е, че част от предвидените за ремонт улици в момента са заградени заради опасните полуразрушени складове. Според министъра на културата Боил Банов преди месеци общината е внесла проект за отваряне на карето около сградите. Той почти бил одобрен и скоро това щяло да стане възможно.

Укрепването продължава

Според общината обаче това може да стане, когато бъде изпълнено предписанието за укрепване на сградите. Има издадено разрешение за строеж за такова укрепване за складовете на Кудоглу, но "към днешна дата дейностите по укрепване не са приключили". В същото време на мястото не личи да кипи някаква работа.


Само част от фасадата на складовете на "Кудоглу" е укрепена. Сн. Mediapool

Собствениците на склада на ул. "Одрин" не са поискали от общината разрешение за строеж, за да го укрепят, става ясно от отговорите на местната власт. От общинския бюджет са платени 6000 лева за проект за аварийно укрепване, общината го е съгласувала с Министерството на културата и го е дала на собствениците - италиански граждани. Въпреки това нищо не е направено.

Складът на ул. "Одрин" 8 е паметник на културата. Преди около 2 години собствениците му опитаха да го разрушат. Срещу управителите на фирмата, която о притежава, беше заведено дело. Сн. Mediapool

Единствените дейности след опита за разрушаване на склада на ул. "Одрин" са платени с общински пари - около 20 000 лева, и включват разчистване и обезопасяване на сградата и нейното заснемане.

Европейска столица

Тютюневият град е една от основните локации, на които трябва да се случват събитията от програмата на "Пловдив- Европейска столица на културата 2019 г." Инициативата за оживяване и възстановяване на това пространство в центъра на града беше подета още преди част от складовете да бъдат разрушени.


Укрепената част от складовете на Кудоглу. Сн. Mediapool

"Настоящото състояние на част от сградния фонд на архитектурния ансамбъл в Тютюневия град е един от поводите да направим това пространство ключово за инициативата Европейска столица на културата, за да бъде то осъзната обща отговорност на собственици, администрация и гражданското общество", обясниха от фондацията "Пловдив 2019". От там припомниха, че позицията им е за запазването на автентичния вид на сградите и обновяването им за културни функции. "Съдбата и статутът на масивните сгради стоят нерешени от повече от 20 години, което води и до тяхното постепенно превръщане в руини. Европейска столица на културата е преди всичко възможност за града да бъде облагороден и съживен със средствата и енергията на културата", обясниха от фондацията.

Всъщност "Пловдив 2019" организира събития в Тютюневия град още от 2014 г. Планира се там да се правят фестивали на съвременна градска култура с гост участници най-актуалните майстори на европейската графити култура, хип-хоп и брейк сцената, концерти и филмови прожекции на открито и закрито, фестивали за храна и кулинария. вече бяха организирани градски игри на открито, като се предвижда периодично да има такива. "Трябва да бъдат открити нови галерийни и експозиционни пространства, представящи както историята на мястото, така и съвременно изкуство и симбиозата на творческата индустрия и настоящия градски наратив", обясниха от фондацията, която мести офиса си в Тютюневия град, за да покаже важността на мястото.


Сградите в Тютюневия град са строени в края на 19-и и началото на 20-и век. След национализацията складовете и тютюневите фабрики стават собственост на фабрика "Родопи", а след това са част от "Булгартабак". В последните 30-ина години постепенно са приватизирани.

Все още не е ясно каква част от бюджета за събития, свързани с Европейската столица на културата, ще бъде използвана за организиране на фестивали, игри, изложби в и край тютюневите складове, тъй като средствата се разпределят на проектен принцип.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари