Тютюнопроизводители сезираха прокуратурата за измами с продукцията

Тютюнопроизводители сезираха прокуратурата за измами с продукцията

Тютюнопроизводители от района на Гоце Делчев изпратиха във вторник сигнал до главния прокурор Борис Велчев за вършени измами от фирмите прекупвачи на тяхната продукция. Около 35 стопани са се обърнали с молба за помощ до ръководството на ГЕРБ, а председателят на партията Цветан Цветанов обясни, че съдействие им е оказано и той лично е отнесъл проблема до обвинител номер едно.

Заради липсата на средства производителите се заканиха да блокират пътя към Гоце Делчев и изходите към Гърция през КПП "Илинден".

В сигнала до прокуратурата се казва, че измамите с тютюна са извършени от фирмите "Рашко Мечтанов – Табако трейд" и кооперация "Агра". Те са изкупували продукцията в този район и въпреки изрично установените в закона срокове все още не са платили на близо 200 производители. Нормативните актове задължават фирмите да плащат 20% авансово на фермерите, още преди да започне беритбата на тютюна.

След неговото предаване във фирмените складове срокът за окончателно разплащане е до 1 месец. Вече втори месец тютюнопроизводителите чакат парите си, а не са получили и аванса си. Експертът по земеделието в ГЕРБ и шеф на фирма "Екоравновесие" Мирослав Найденов добави, че фирмите, замесени в скандала, дори не са декларирали пред фонд "Земеделие" изкупените количества тютюн. Така хората няма как да получат и полагащата им се държавна субсидия на килограм произведена продукция.

Производителката Юлкера Имамова заяви, че от фирмата са раздали на фермерите празни договори за подписване. В тях не фигурират нито цени, нито срокове за изплащане на предадените количества продукция. Имамова добави, че хората ги е страх от прекупвачите и затова досега не са посмели да се оплачат. Шефът на кооперация "Агра" Живко Стоянов е отправял и заплахи към стопанин от село Абланица, след като той заявил, че ще отнесе случая до прокуратурата.

В момента тютюнът, произведен от 200 семейства от селата Абланица, Слащен и Вълкосел, стои заключен в складове на Рашко Мечтанов в Дупница. Според информация на протестиращите там са блокирани количества тютюн за около 1.5 милиона лева.

Имамова добави, че от фонд "Тютюн" не са реагирали по никакъв начин на оплакванията за закононарушенията в района. В сигнала до Борис Велчев се казва, че шефът на фонда Гюрсел Емин дори е излъгал хората в град Хаджидимово, че е сезирал прокуратурата и складовете вече са запечатани. От своя страна представител на "Агра" се е опитал да успокои хората, като им казал, че "техен човек вече е в София и преговаря с кмета на града Бойко Борисов за изкупуване на тютюна".

Споделяне

Още от Бизнес