Тютюнопроизводителите с държавни помощи и догодина

Тютюнопроизводителите с държавни помощи и догодина

Най-вероятно България ще поиска от ЕК да позволи изплащането на държавна помощ за тютюнопроизводителите и през 2013 г. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов в сряда след заседание на Министерски съвет, на което бе решено да се закрие фонд “Тютюн”. Неговата дейност вече е минала към Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) и “няма драма”, обясни агроминистърът.

“Премиите, по-точно субсидиите за тютюнопроизводителите за 2012 г. ще се изплатят от ДФЗ, както беше и миналата година”, каза Найденов.

На въпрос има ли решение за спиране на субсидиите за производителите на тютюн, каквато идея се лансираше по-рано от земеделското министерство, Найденов отговори, че това, което се изплаща, е позволена от ЕС държавна помощ за определен период от време, която не е обвързана с производство. Това са средства, които отиват при тези производители, без те да са задължени да обработват тютюн – за преминаване към друга бизнес дейност, каза Найденов и допълни, че дали парите се използват за това е отделен въпрос.

Знаете, че хората в тези региони нямат алтернатива, каза още министърът. В този смисъл правителството е заложило помощи за тютюнопроизводителите и в бюджет 2012 – 73 млн. лева, допълни той. Дали това ще се случи и следващата година зависи от това какъв бюджет ще бъде приет. “Повтарям, тези хора се нуждаят от тези пари”, каза Найденов.

“Следващата седмица ще има заседание на консултативния съвет по тютюна, на което ще обсъдим този въпрос и ако излезем с решение по всяка вероятност ще искаме да нотифицираме помощ и през 2013 г.”, каза Найденов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?