Тютюнопроизводителите ще могат да прехвърлят помежду си производствените квоти

Производителите на тютюн ще могат да прехвърлят безвъзмездно помежду си определените им квоти за производство при спазване на определени условия, предвижда проекта на закон за тютюна и тютюневите изделия, който правителството ще обсъди на утрешното си заседание.

Фонд "Тютюн" ще разпределя квотата за производство не само по общини, но и по тютюнопроизводители. Съгласно проектозакона суров тютюн ще могат да отглеждат освен индивидуални, както досега, така и групи производители.

Групите производители на суров тютюн са в основата на общата организация на пазара в ЕС и в рамките на глава "Земеделие" българското правителство се е ангажирало да ги въведе.

Проектът на закон регламентира по нов начин сроковете за определяне и разпределяне на квотата по сортови групи. Досега министърът на земеделието определя със заповед до 15 януари всяка година количествата, районите, произходите и сортовете за производство на всички типове тютюн.

Новият текст предвижда издаването на отделни заповеди и срокове за различните сортови групи. Променят се също така и сроковете за подаване на заявления.

За "Виржиния" той е 25 октомври, а за "Ориенталски" и "Бърлей" - 31 октомври. В проекта са предвидени променени и в сроковете за договаряне на производството и изкупуването на тютюна, като за "Виржиния" срокът е до 15 февруари, а за "Ориенталски" и "Бърлей" - до 30 април на производствената година. 15 ноември на текущата година ще бъде срокът за изкупуване на сорт "Виржиния", а за "Ориенталски" - 31 март на предходната година.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?