У нас човек трябва богато да си плати, за да изрази мнението си по фундаментален въпрос

Казва председателят на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон пред Mediapool

Мария Капон

Вие сте застъпник на т.нар. "алтернативна теза" в референдума. Как смятате, че ще се приложат правилата, които ЦИК обяви за провеждането на кампанията?

 

Ще се приложат на принципа, по който дяволът чете Евангелието. Резултатът от всички пируети на управляващите е, че бюлетините ще се броят от застъпниците на тезата, че всички трябва да задлъжнеем с 22 милиарда за "Белене”. Това ще е положението в почти всички секционни и районни избирателни комисии.

 

Финансиране до 2 млн. лева в рамките на 10-на дни могат да си уредят само БСП и ГЕРБ – т.е. застъпниците на едната страна в референдума. Какво да говорим повече за правила, честност и прозрачност? Ние ще направим, разбира се, всичко по силите си с комитета "БеляНЕ” и поддръжниците ни от Единната народна партия, за да могат хората да ни разберат. Това ще става в редките случаи, когато ни се дава тази възможност. Очевидно в България човек трябва богато да си плати, за да изрази свободно мнението си по фундаментален за страната въпрос.

 

Можете ли да агитирате с бюджет от 2 000 000 лв? 

 

Сред нас няма олигарси, а и никой в комитета ни не е печелил поръчки от онези милиард и половина, прахосани в "гьола на "Белене”. Така, че ще се борим със скромните си лични средства. Ние, както е по закон, учредихме специална сметка и разчитаме на почтени хора да ни помогнат, въпреки че съзнаваме колко е трудно това насред кризата. Знам със сигурност, че ако опонентите ни успеят, днешната криза ще ни се вижда като песен.

 

Кого обслужва тази сума? 

 

Сумата е абсурдна, особено когато трябва да се събира между Васильовден и Атанасовден. Лошо е, че няма как да вземем по една сурвачка и да тръгнем сред народните представители, защото те ще са в почивка. Сума от този размер обслужва само БСП и ГЕРБ. Обслужва или тези, които са имали изгода от проекта "Белене”, или тези, които искат да имат 10 пъти по-голяма изгода, ако успеят да подлъжат хората да гласуват с ДА. Това ще загроби финансово България.

 

Смятате ли, че ще бъде нарушен принципът на равнопоставеност на двете тези, когато едните имат възможност за по-голямо медийно присъствие срещу съответното заплащане? 

 

Очевидно разликата ще е като между Давид и Голиат. Но много се надявам демократите, цивилизованите хора, тези, които имат здрав разум, да проявят инстинкт и да не продадат националните ни интереси на чужда страна. Така ще разорят и внуците ни.

 

Защо, според вас, не е регламентирано поведението на обществените медии БНТ и БНР при провеждането на кампанията? Има ли умисъл в това? 

 

Надявам се, че е просто недомислие. Хората, работещи в тези медии, са добри професионалисти и почтени хора. Но им се налага да изпълняват разпоредбите на властта. Ако усетят, че това прекрачва всички граници, обикновено пускат "Let it Be....

 

Не се ли обезсмисля първото допитване в демократична България и не се ли създава лоша практика с тези приети правила за приемане на референдума, с редактирания въпрос и с цялостната неуредица?

 

Да, създава се лоша практика. Но именно това иска от нас олигархията и оялите се партии на властта – да се откажем, защото е нечестно. Не, няма да се откажем. Защото, ако го направим, ще оставим на децата си да ринат нечистотиите в обществения ни живот.

 

Преди седмици ЦИК излезе със становище на страницата си, че не е политически орган. Действа ли като такъв, според вас? 

 

Това ще стане видно от действията и бездействията ѝ, а не от моите думи. Знам, че в ЦИК работят добри юристи. Сега предстои да разберем дали са почтени граждани.

 

Забелязвате ли в ЦИК да се спазва стриктно интересът на ГЕРБ? 

Не искам хората в ЦИК да бъдат поставяни в неудобно положение, както се случи с Конституционния съд и много други държавни органи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?