У нас е работил македонски лекар с отнети права задето лъгал 9 месеца пациентка, че е бременна

У нас е работил македонски лекар с отнети права задето лъгал 9 месеца пациентка, че е бременна

Македонски лекар, който лъгал в продължение на 9 месеца пациентка, че е бременна, заради което има забрана да практикува професията за 8 години, е работил незаконно в България. Заради това ръководството на Медицински център “Майчин дом“, където македонския лекар е практикувал, е сезирало Изпълнителна агенция “Медицински одит“ към Министерство на здравеопазването, съобщи БГНЕС.

Македонския гинеколог д-р Николче Дамчевски има потвърдена от Апелативния съд в Скопие двегодишна ефективна присъда.

В продължение на 9 месеца той е лъгал пациентка в Македония, че е бременна, заради което има забрана в продължение на 8 години да не работи като лекар. Въпреки това Дамчевски се е сдобил с членство в Българския лекарски съюз (БЛС) и работи в частния медицински център в София. Случаят бе оповестен в разследване на македонската "Нова телевизия".

Разследващите аферата дори са запазили час за преглед при него в медицинския център в София. В присъдата му пише, че "като гинеколог той има вина за тежки престъпления извършени срещу здравето на хората и фалшифициране на документи". Пред съда той признава вината и по двете обвинения - фалшифициране на медицински документи и несъвестно изпълняване на лекарската професия.

"Д-р Дамчевски е предоставил всички изискващи се от българското законодателство документи за извършване на медицинска дейност – диплома за висше медицинско образование, свидетелство за призната специалност по акушерство и гинекология и удостоверение за членство в Българския лекарски съюз от м. август 2018 г. Въз основа на тези документи той е получил регистрация и право за упражняване на извънболнична медицинска помощ от Столична регионална здравна инспекция", заявиха след публичното оповестяване на скандалния случай от медицински център “Майчин дом“.

Д-р Дамчевски има българско гражданство и е завършил своето медицинско образование и следдипломно обучение в България.

Ръководството на центъра изразява готовност да окаже пълно съдействие на разследващите и контролни органи във връзка с изясняването на обстоятелствата по случая. 

До установяване на обстоятелствата по случая, осъществяваната от лекаря медицинска дейност се преустановява, заявиха от Медицински център “Майчин дом“. 

Още от България

Кой трябва да оглавява листата на БСП за евроизборите?