У нас е работил македонски лекар с отнети права задето лъгал 9 месеца пациентка, че е бременна

У нас е работил македонски лекар с отнети права задето лъгал 9 месеца пациентка, че е бременна

Македонски лекар, който лъгал в продължение на 9 месеца пациентка, че е бременна, заради което има забрана да практикува професията за 8 години, е работил незаконно в България. Заради това ръководството на Медицински център “Майчин дом“, където македонския лекар е практикувал, е сезирало Изпълнителна агенция “Медицински одит“ към Министерство на здравеопазването, съобщи БГНЕС.

Македонския гинеколог д-р Николче Дамчевски има потвърдена от Апелативния съд в Скопие двегодишна ефективна присъда.

В продължение на 9 месеца той е лъгал пациентка в Македония, че е бременна, заради което има забрана в продължение на 8 години да не работи като лекар. Въпреки това Дамчевски се е сдобил с членство в Българския лекарски съюз (БЛС) и работи в частния медицински център в София. Случаят бе оповестен в разследване на македонската "Нова телевизия".

Разследващите аферата дори са запазили час за преглед при него в медицинския център в София. В присъдата му пише, че "като гинеколог той има вина за тежки престъпления извършени срещу здравето на хората и фалшифициране на документи". Пред съда той признава вината и по двете обвинения - фалшифициране на медицински документи и несъвестно изпълняване на лекарската професия.

"Д-р Дамчевски е предоставил всички изискващи се от българското законодателство документи за извършване на медицинска дейност – диплома за висше медицинско образование, свидетелство за призната специалност по акушерство и гинекология и удостоверение за членство в Българския лекарски съюз от м. август 2018 г. Въз основа на тези документи той е получил регистрация и право за упражняване на извънболнична медицинска помощ от Столична регионална здравна инспекция", заявиха след публичното оповестяване на скандалния случай от медицински център “Майчин дом“.

Д-р Дамчевски има българско гражданство и е завършил своето медицинско образование и следдипломно обучение в България.

Ръководството на центъра изразява готовност да окаже пълно съдействие на разследващите и контролни органи във връзка с изясняването на обстоятелствата по случая. 

До установяване на обстоятелствата по случая, осъществяваната от лекаря медицинска дейност се преустановява, заявиха от Медицински център “Майчин дом“. 

Споделяне

Още от България