У нас лихвите по ипотечните кредити за жилища са близо два пъти по-високи от европейските

В България лихвите по ипотечните кредити за жилища са близо два пъти по-високи от тези в развитите европейски държави. Средно лихвите по заемите в лева са от 7 до 15 процентао, в евро или долари - между 8 и 15 процента, а в Европа те са от 5 до 7 процента, каза експертът от Института за пазарна икономика Светла Костадинова на конференция "Предизвикателства пред пазара на недвижимите имоти" по повод десетата годишнина от създаването на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Според Костадинова лихвените проценти могат да бъдат намалени заради допълнителните гаранции, които банките поставят пред клиентите си. Сред тях са имуществената застраховка, занижената оценка на имота и изискването ипотеката да е за тухлена сграда до 15 години, главно в големите градове.

Размерът на първоначалната вноска в България е около 30-40 процента от стойността на заема, а в европейските държави - между 15 и 20 процента. Според Костадинова стандартизацията на условията по отпускане на кредитите ще улесни както потребителите, така и банките.

Тя предложи брокерските къщи да включат и услуга за предоставяне на информация за най-изгодни ипотечни кредити.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?