У нас не е внасяно конско месо от Румъния

В България няма внос на румънско конско месо, каквото преди дни се оказа, че е било влагано от британски производител в полуфабрикати вместо говеждо месо и в някои продукти са открити следи от обезболяващото лекарство фенилбутазон. Скандалът засегна цяла Европа и в сряда вечерта  на извънредна среща в Брюксел бе решено на страните членки да се препоръчат ДНК-тестове на продуктите от говеждо мосо, за да се види докъде се е разраснал случая с измамата.

По данни на Българската агенция по безопасност на храните и Системата за обмен на информация на Европейския съюз, у нас не е правен внос на конско месо от Румъния у нас. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който в четвъртък заряза лозови масиви край Сопот. По думите на агроминистъра проблемът не е в това, дали има конско месо, а в това, че се заблуждава потребителят. Няма забрана за консумация на конско месо, включително и у нас, но произведените от него продукти трябва да бъдат обозначени, че съдържат конско месо, защото правото на клиента е да избере дали да го консумира, допълни Найденов.

При всички случаи ще има законодателни мерки на европейско ниво, както и сериозни санкции за този оператор, който внасял месото без обозначение в засегнатите страни, посочи той. Найденовподкрепи намерението на Европейския съюз за промяна в етикетирането на храните и въвеждането на задължителни маркировки.

Европейската комисия предлага всички продукти, продавани в Европейския съюз, да имат етикети, посочващи къде са произведени. Сега етикетите "Произведено в ..." ("Made in ..." ) се поставят на доброволна основа, което прави по-трудно да се идентифицира източникът на вредни продукти и тяхното изтегляне от пазара.

В момента страната на произход на около 10 процента от опасните продукти, открити в ЕС, не е известна. Името и адресът на производителите също трябва да фигурират на етикета, според плановете на комисията. Ако няма място за цялата информация, те трябва да бъдат посочени на отделен лист, допълват от Министерството на земеделието.

Предложенията, които не се простират до хранителните продукти, ще се отнасят за всички вносни и произведени в ЕС стоки, ако бъдат одобрени от страните членки и Европейския парламент. Европейските производители могат да избират дали да отбелязват страната на произход, смятана за мястото, където е произведена стоката или просто да посочат "Произведено в ЕС".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес