Убедителна победа на десния кандидат - президент в Кипър

Никос Анастасиадис

Кандидатът на десницата Никос Анастасиадис е новият президент на Кипър. Той получи 57,48 процента от гласовете, според окончателните резултати след преброяването на всички бюлетини от неделния втори тур на президентските избори, съобщиха осведомителните агенции.

Левият съперник на Анастасиадис Ставрос Малас е получил 42,51 процента от гласовете. Разликата между двамата кандидати е една от най-големите за последните 30 години.

Избирателната активност беше малко по-ниска от предишния кръг - 81,5 процента спрямо 83 процента миналата неделя.

66-годишният Никос Анастасиадис е адвокат по образование. Роден е в Лимасол и е учил в Гърция и Великобритания. Той е един от учредителите на партия Демократически сбор (ДИСИ).

Президентските избори се проведоха в ключов за страната момент, когато Кипър е изправен пред финансов срив и новият президент ще бъде под натиск да финализира възможно най-скоро международен финансов пакет за страната.

Анастасиадис подкрепя бързото сключване на спасително споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да се избегне заплахата от банкрут, докато Малас обеща тежки преговори относно условията за икономии, които спасителният заем ще изисква.

След обявяване на резултатите Анастасиадис обяви, че иска да възстанови авторитета на страната и бързо постигане на споразумение с Европейския съюз за спасителен план за Кипър, който е на ръба на фалита. "Разчитаме да обсъждаме и да си сътрудничим по надежден начин с нашите европейски партньори, за да постигнем възможно най-скоро споразумение, което защитава уязвимите групи, социалната сплотеност и мирните отношения в (сферата на труда)", обяви той.

Новият кипърски президент обеща да изпълни своето обещание да създаде работни места, да подобри икономическото положение и да реши проблема с разделението на острова.

Новият председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум призова за бързо формиране на правителство, така че преговорите за спасителен план за островната държава в Средиземно море да може да започнат. "В интерес на Кипър и на еврозоната е такова споразумение да бъде постигнато бързо", подчерта той.

Голямата преднина, с която Анастасиадис победи показва, че гражданите на Кипър са готови, до известна степен, да платят цената на строгите мерки за икономии, за да бъде реформирана изпадналата в тежко състояние национална икономика, отбелязва ДПА.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу увери Анастасиадис, че може да разчита на помощта на ЕС при преодоляването на проблемите, пред които е изправена страната.

Франция и Германия призоваха бъдещото кипърско правителство да продължи бързо преговорите за разработване на спасителен финансов план на Кипър и постигане на споразумение до края на март. Този избор трябва да позволи съставянето на правителство, което ще може бързо да продължи преговорите по програмата за финансова помощ на Кипър, посочват в съобщение министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле и неговият френски колега Пиер Московиси.

Дискусиите трябва да се възобновят скоро, за да се постигне споразумение преди края на март, отбелязват двамата министри в съвместното си съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?