Uber глобена у нас с 200 хил. лв. нелоялна конкуренция, ще обжалва

Uber глобена у нас с 200 хил. лв. нелоялна конкуренция, ще обжалва

Комисията за защита на конкуренцията налага четири глоби за общо 200 хил. лева на двете фирми, които предлагат у нас услугата за превози "Юбър" (Uber). Санкционирани са Uber BV - Холандия, и Rasier Operations - Холандия.

Комисията налага на двете дружества по 50 000 лева глоба за нелоялна конкурениция и още по 50 000 лева за това, че са отказали съдействие по време на проверката и не са предоставяли информация.

Комисията е установила, че услугата има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут чрез мобилното приложение "Юбер", което осъществява връзката между пътника и фактическия изпълнител на превоза - ползвателя-водач.

При сравнение между предлаганите от "Юбер" слуги и услугите, предоставяни чрез други мобилни приложения се достига до извода, че услугите са взаимозаменяеми, тъй като водят до един и същи резултат - осъществяване на платен превоз от една точка до друга.

Но в случая при "Юбер" не се изисква изпълнителят на превоза да отговаря на определените в българското законодателство изисквания към таксиметровите шофьори и техните автомобили.

Така, според КЗК, се нарушават добросъвестната търговска практика, а "Юбер" създават условия за заобикаляне на закона, спестявайки на ползвателите-водачи средствата за издаване на необходимите лицензи и разрешителни за извършване на таксиметров превоз.

Генералният мениджър на Uber България Димитър Радуков обяви, че компанията ще обжалва санкцията.

Според нея, алтернативните видове транспорт като споделеното пътуване предлагат повече избор, което е добре за потребителите – конкуренцията винаги допринася за по-ниски цени и по-качествени услуги. Националните органи по конкуренцията в Европа, включително в Германия, Франция, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, публично подкрепиха полезността на алтернативните форми на транспорт като Uber. Същевременно, съдилищата в други европейски държави, последно в Швейцария, отхвърлиха искове за нелоялна конкуренция на таксиметрови компании.

"Десетки хиляди граждани използват UberХ за да споделят пътуванията си по сигурен, удобен и достъпен начин в София и ние оставаме посветени на стремежа си да им осигурим услугата, която те искат", допълва Димитър Радуков.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?