Uber такситата вече са и в София

Uber такситата вече са и в София

Услугата Uber за поръчка на такси през мобилно приложение, която набра голяма популярност в много градове по света, от 9 декември е налична и в София.

Като начало технологичната компания предлага в българската столица нискотарифната UberX услуга. С UberX всеки квалифициран шофьор с приемлив автомобил, според правилата на компанията, може да предлага таксиметрови услуги в мрежата в Uber.

Потребителите в София могат да изтеглят мобилното приложение, да се регистрират и да повикат кола, която да ги откара до желаното място.

За разлика от традиционните таксита автомобилите са на частни лица – потребители, които са решили да се запишат като шофьори за Uber.

UberX е peer-to-peer платформа (P2P, т.е. предоставяща равноправен достъп) на Uber за споделено пътуване. Мобилното приложение свързва пътниците с шофьорите в платформата, които искат да споделят разходите за своите автомобили. Потребителите могат да изтеглят приложението от магазините на Apple, Windows и Android и да създадат собствен акаунт. Те се нуждаят от потребителско име, телефонен номер и кредитна или дебитна карта, тъй като Uber е 100% безкешова система. За да се возите с Uber, трябва да си свалите мобилното приложение на компанията, да се логнете в него и да имате включен GPS, за да видите къде наоколо има Uber автомобили. След това се задава маршрут и се прави поръчка, което в момента не е особено лесно, тъй като Uber таксита в София засега не са много.

При регистрацията на акаунта си трябва да въведете данните на една валидна кредитна или дебитна карта, с която плащате за услугите на Uber, което се случва директно през приложението.

За всички нови клиенти в София компанията предлага чрез промо код UBERXSOFIA две безплатни пътувания до 30 лева всяко. В София засега пътуванията се осъществяват с коли Dacia Logan, Volvo V50 и Ford Focus. Минималната такса възлиза на 3 лева, а таксата за отмяна на поръчка е на същата стойност.

Пътниците, използващи платформата на Uber, виждат снимката, името, регистрационния номер и оценката на шофьора, преди да пристигне колата. По време на цялото пътуване пътниците на Uber имат достъп до GPS-базирана карта на своя машрут и могат да го споделят със семейството си, партньори и приятели, които биха могли да проследят благополучното придвижване до желаната дестинация.

Според Uber над 700 хил. коли в София се използват само за по един час дневно. При средна заетост от 1.3 пътници в кола същият брой ежедневни превози би могъл да се извършва със 175 хил. коли, които да бъдат използвани по-ефективно

"Все още сме в тестова фаза и наличните Uber са ограничен брой, но работим усилено да изкараме повече коли на пътя“, споделиха от компанията за дейността си в София.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес