Убиецът на "Американски снайперист" получи доживотна присъда

Раут (в средата) бе признат за виновен за смъртта на Кайл и приятеля му Литълфийлд

Бившият морски тюлен на САЩ Еди Рей Раут бе осъден във вторник на доживотен затвор за убийството на Крис Кайл - елитния стрелец от американската морската пехота, чиято автобиография стана основа за хитовия филм "Американски снайперист", предадоха световните агенции.

|Съд на Тексас намери за виновен 27-годишния Еди Рей Раут за убийството както на Кайл, така и на приятеля му Чад Литълфийлд, които той застрелял през февруари 2013 г. на стрелбище на 110 км от Форт Уърт. Изключена е всякаква възможност Раут да бъде освободен, според текста на документа, чието прочитане в залата бе пряко предавано по телевизията.

Прокурорът Алън Наш заяви преди дебатите в съда, че няма да иска смъртно наказание на Раут.

Съдебното жури в Стивънвил (160 километра югозападно от Далас) единодушно отхвърли твърдението на защитата, че обвиняемият е страдал от психоза и е бил невменяем в момента,
когато е застрелял 38-годишния Кайл и 35-годишния Литълфийлд на стрелбище в Глен Роуз, щата Тексас, на 2 февруари 2013 г.

Процесът две седмици държа Америка в напрежение заради личността на Кайл, наричан "легендата" и автор на добре продавана автобиография, станала основа за филма на режисьора Клинт Истуд, в който главната роля се изпълнява от Брадли Купър.

Герой в очите на едни, мръсник според други, той по официални данни ликвидирал 160 души при четирите си мисии в Ирак, но сам се хвалеше, че е убил 255, напомня АФП.

Крис Кайл предложил помощта си на бившия морски пехотинец, който страдал от посттравматичен стрес след служба в Ирак и Хаити, където го заварило земетресение, а след това напуснал войската.

След като застрелял Кайл и Литълфийлд - най-вече с изстрели в гръб, Еди Рей Раут избягал с камионетката на Кайл, после се отбил при сестра си. Същия ден бил арестуван и признал убийствата, твърдейки, че "някои хора изсмуквали душата му и той можел да подушва свинете". Според прокурора душевното заболяване не му пречело да прави разлика между доброто и злото, а в деня на престъплението Раут пушил марихуана и употребил
алкохол.

Филмът на Клинт Истуд шества триумфално по екраните в САЩ и до момента е събрал приходи в размер на над 320 милиона долара.

Творбата - с шест номинации за "Оскар", бе удостоена обаче само с една статуетка за най-добър звуков монтаж, допълва АФП.

Споделяне

Още от Свят