Убиецът на Анна Линд: Исус ми каза да я нападна

Мъжът, който призна, че е нанесъл смъртоносни рани с нож на шведската външна министърка Анна Линд, заяви, че Исус му казал да постъпи така, съобщиха от полицията.

Шведски прокурори днес повдигнаха обвинение в умишлено убийство срещу Михайло Михайлович, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица 25-годишният швед от сръбски произход призна, че е извършил престъплението.

Според обвинението, Михайлович е пробол 10 пъти с нож Анна Линд при нападението в универсален магазин в Стокхолм през септември. Линд почина от раните си, след безуспешна хирургическа намеса.

Очаква се процесът да започне на 14 януари. Ако бъде осъден, Михайлович може да получи от 10 години до доживотен затвор, а ако бъде признат за невменяем, може да бъде изпратен за принудително психиатрично лечение.

Шефът на полицията в Стокхолм, който води разследването по убийството, каза че Михайлович е взел решението да нападне Линд за 14 минути, след като я видял в магазина.

Той е решил да я убие и го е направил. Той каза, че действал по команда от вътрешен глас, свързан с Исус, каза Янеквист днес, предаде Ройтерс.

Самопризнанието на Михайлович дойде след четири месеца на отрицание, че е нападнал Линд. Неговият адвокат Питър Алтин каза, че атаката нито е планирана, нито е политически мотивирана, припомня Си Ен Ен.

"Аз се чувствах ужасно, аз бях отчаян и не знаех какво да правя. Тогава чух глас, който ми каза: направи това и това", пише в снетите показания на Михайлович пред районен съд в Стокхолм. "Тогава аз видях Анна Линд и я нападнах, е казал още Михайлович, който обяснява, че когато всички започнали да бягат, той е изпуснал нож на ескалатора.

Убийството на Анна Линд, която беше сред най-популярните политици в Швеция, смятана за бъдещ министър - председател, шокира страната.

Споделяне

Още от Свят