Убиецът на двамата американски журналисти е починал

Белият дом призова Конгреса да ограничи използването на оръжия

Вестър Фланегън

Убиецът на двамата телевизионни журналисти в американския щат Вирджиния бе обявен за мъртъв, предаде Ройтерс в четвъртък, позовавайки се на информация от в. „Вашингтон пост”.

Изданието цитира полицейски източници, според които смъртта на Вестър Фланегън е била констатирана в болницата, където бе настанен, след като направи опит да се самоубие.

41-годишният мъж застреля по време на живо включване бившите си колеги Алисън Паркър (24 години) и Адам Уорд (27 години) и рани в гърба жена, която в този момент даваше интервю.

След шокиращото двойно убийство стана ясно, че Вестър Лий Фланаган е бивш служител на телевизионния канал, в който работеха жертвите му – WDBJ7. Той бил проблемен служител и с него се работело трудно, разказаха от медията, предаде АП. Мъжът бе описан от бивши колеги като нещастен и гневен. Той имал навика да търси безпричинно поводи да се прави на обиден от думи на други служители на телевизията.

В крайна сметка Фланаган бил уволнен след поредното му гневно избухване. Наложило се да бъде изведен от сградата на телевизията от полицаи.

Малко след убийството самият Фланаган изпратил дълъг факс с несвързани обяснения до телевизия ABC News. В него мъжът споделя, че бил подложен на дискриминация заради това, че е чернокож и гей. В писмото той сам описва себе си като „човешко буре с барут”.

Междувременно убийствата на двамата млади журналисти станаха повод Белият дом да призове Конгреса на Съединените щати да приеме нови закони, ограничаващи използването на огнестрелно оръжие, предават световните информационни агенции в четвъртък.

„Това е пореден пример, че свързаното с огнестрелни оръжия насилие става прекалено често в САЩ”, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от АФП и ДПА.

„Всеки път, когато чуя за подобна трагедия, сърцето ми се къса. Знаем, че при инциденти със стрелба в нашата страна загиват много повече хора, отколкото от терористични актове“, коментира и самият президент Барак Обама.

Както е известно, той лобираше за затягане на контрола над огнестрелните оръжия в страната след масовото убийство на деца в началното училище „Санди Хук” в щата Кънектикът през 2012 г. Тогава обаче Конгресът на САЩ отхвърли предложенията му.

Споделяне

Още от Свят