Убиецът на Джон Ленън за седми път поиска помилване

Марк Чапман, убиецът на Джон Ленън, ще се яви в понеделник на седмо поредно изслушване, на което ще поиска помилване от съда в Ню Йорк. Решението на съдебните заседатели ще бъде съобщено по-късно тази седмица.

Чапман има право да пледира за помилване на всеки две години. Последното изслушване на аргументите на Чапмън беше през 2010 г., когато той заяви, че съжалява изключително много и че по време на убийството мислите му не са били ясни. Той определя покушението срещу бившия член на Битълс като "ужасно решение".

"Помислих, че като го убия, ще стана някой, но вместо това се превърнах в убиец. Вместо собствения си живот отнех нечий друг, което не беше правилно. Ако не беше Ленън, щеше да бъде някой друг", каза той.

По време на същото изслушване той казва, че е имал списък с други известни личности, които да убие, като Елизабет Тейлър и водещия Джони Карсън, но се е спрял на Ленън, защото бил най-достъпен за публиката.

Преди две години съдът отказа да освободи преждевременно вече 57-годишният престъпник заради неговото "неуважение към човешкия живот". Марк Чапман убива Джон Ленън на 8 декември 1980 г. пред апартамента му в Ню Йорк.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?