Убиецът на Линд не е страдал от психично разстройство

Михайло Михайлович, който призна, че е убил външния министър на Швеция Анна Линд, не е страдал от сериозно душевно разстройство по време на престъплението. Това установи психиатричната експертиза, чиито резултати бяха публикувани днес, предаде АП.

Съдиите в Стокхолм поръчаха експертизата, за да установят дали 25-годишният Михайлович е бил отговорен за действията си. Експертизата ще реши въпроса дали той ще отиде в затвора или ще се лекува в психиатрия.

По време на процеса Михайлович твърдеше, че е следвал указанията на вътрешни гласове в главата му, когато на 10 септември м. г. нападна и прободе с нож Линд, докато тя пазаруваше в универсален магазин в Стокхолм.

Назначеният от съда екип от психиатри установи, че обвиняемият няма сериозни душевни заболявания, както и че не съществуват медицински основания съдът да го настани на лечение, вместо да го осъди на затвор.

Защитата по делото може да поиска назначаването на втора психиатрична експертиза за здравословното състояние на Михайло Михайлович - шведски гражданин от сръбски произход.

Прокурорите искат той да бъде осъден за предумишлено убийство, а защитата настоява присъдата да бъде по обвинение в непредумишлено убийство.

Процесът срещу нападателя на Линд започна през януари и се очаква да приключи по-късно този месец.

Споделяне

Още от Свят