Убиецът на студентката Вероника получи 30-годишна присъда

Илиян Здравков

Призналият се за виновен за убийството на студентката от Велико Търново Вероника Здравкова - Илиян Здравков, беше окончателно осъден на 30 години затвор от Върховния касационен съд, съобщи пресцентърът на институцията. Решението на съда не подлежи на обжалване.

Вероника Здравкова беше убита с брадва на 28 февруари 2015 г. във Велико Търново до каменния мост на река Янтра. Здравков проследил младата жена, която се връщала от работа и я нападнал. Първо нанесъл удари в главата, с които счупил черепа ѝ, а след това продължил да удря жертвата в лицето и лявото рамо. Бруталното убийство е било извършено от Здравков, за да отнеме от Вероника дамската ѝ чанта, два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута, тоалетна вода и др. лични вещи на обща стойност 401.81 лева.

Здравков е осъден да заплати на частните обвинители и граждански ищци – Надя Трайкова и Трайчо Трайков, по 100 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Пред ВКС Здравков поиска по-леко наказание, но съставът на съда е приел доводите за неоснователни. В мотивите на решението пише, че наказанието се явява съответно на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на дееца, а претендираното от защитата намаляване на размера му би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия.

Върховните съдии отбелязват, че правилна и законосъобразна е преценката, че за изключителната обществена опасност на деянието от съществено значение са пълната незаинтересованост на Здравков към състоянието на пострадалата и опитът му да заличи следите от престъплението, като избутал тялото на жертвата в реката. ВКС припомня и предишните осъждания на Здравков, включително и за грабеж, придружен с убийство.

"Всички тези обстоятелства недвусмислено показват, че подсъдимият трайно отказва да се съобразява с установените в обществото порядки и непрестанно неглижира основни човешки права – това на лична неприкосновеност и това на неприкосновеност на собствеността. Тази констатация придобива особена тежест, като се има предвид, че престъплението е извършено само два месеца след изтърпяване на предходно наказание лишаване от свобода", пише в мотивите на ВКС.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?