Убиецът на таксиметровия шофьор сам се предал в полицията?

Двадесет и осем годишният Георги Пейков, който в петък направи самопризнания за убийството на таксиметровия шофьор Емил Емилов, сам се е предал в Столичната дирекция на полицията (СДП). Това съобщи адвокатът на Пейков в понеделник, когато Софийският градски съд уважи искането на прокуратурата за постоянното му задържане под стража с мотива, че на свобода може да извърши престъпление. Магистратите цитираха и справка, от която става ясно, че срещу него има няколко висящи дела. Пред съда мъжа каза само, че съжалява и помоли за “домашен арест”.

Пейчев фатално намушка с нож 51-годишния Емилов в петък рано сутринта заради сметка от 15 лв. По-късно през деня, докато 1500 таксиметрови шофьори протестираха пред парламента и изправиха властта на нокти, бе съобщено, че полицията е задържала извършителя на престъплението. Шефът на столичната полиция каза, че арестуваният е направил пълни самопризнания и е отвел криминалистите до шахта, в която изхвърлил ножа. На въпрос как се стигна до ареста, директорът на СДП Румен Стоянов тогава отговори: “Благодарение на професионализма на колегите”.

След съдебното заседание в понеделник служебният защитник на Пейков обяви, че клиентът му  сам се е предал в петък, като преди това се обадил в СДП. Вечерта преди убийството – обясни адвокатът - Пейков заложил мобилния си телефон срещу 12 лв., които обърнал в пет бири в ресторант “Хепи”. После се качил в таксито на Емилов и го попитал дали ще го закара до “Люлин” срещу залог на личната си карта. Емилов се съгласил. Но по думите на защитника, когато пристигнали в столичния квартал, шофьорът заплашил клиента си, че ако не плати, ще извика колегите си. Тогава Пейков се опитал да слезе от колата, но Емилов го хванал за ръката - последното нещо, което направил таксиджията. “Затворих си очите и го мушнах”, казал Пейков на защитника си.

Мъжът се прибрал в къщи, легнал си, а на сутринта решил да се предаде в полицията, разказа още адвокатът.

Пред журналистите той отхвърли твърдението, че довереникът му е наркозависим, каквито версии се тиражираха в последните два дни. В петък на полицейския брифинг бе обяснено, че арестуваният е пушил марихуана преди време, което не го прави зависим. А това трябва да се докаже от експертиза.  Адвокатът  обясни, че преди пет години Пейков е взимал наркотици, но се излекувал в комуна в Испания.

Защитата смята още, че съществуват доста смекчаващи вината обстоятелства. Затова  ще настоява за съкратено съдебно производство, без да се изслушват свидетели и да се назначават експертизи, като ще се  пледира за непредумишлено убийство.

Не коментирам защитни тези, изказани в съдебно заседание или след него, каза шефът на столичната полиция Румен Стоянов пред Mediapool по повод думите на адвоката, че Пейков сам се е предал.

Стоянов повтори думите на вътрешния министър, че в самото начало задържаният е дал обяснения, чрез които да изгради своя защита, които обаче не били потвърдени от направената справка с GPS-системата на таксито и от показанията на лица, с които Пейков каза, че се е виждал. След първоначалните показания полицаите започнали да работят по разбиване на алибито му.

Твърденията на адвоката, че Емилов сам се е предал в полицията, не бяха потвърдени от вътрешния министър Румен Петков, който по-рано в понеделник обясни колко бързо са действали полицаите, които за броени часове събрали  цялата оперативна информация и идентифицирали по GPS-системата движението на таксито. Петков заяви пред бTV, че още в петък по обед “се отива към разпита на евентуалния извършител, за който е придобита оперативна информация, че се е прибирал по това време на денонощието. Разбира се, при първия разпит той лъже. Това се констатира веднага и при втория разпит вече нещата си идват по местата”, обяснява действията на подчинените си министърът.

Той каза, че когато в петък по обед и правил изявление пред парламента, не е информирал за задържането на Пейков, защото по това време арестуваният водел криминалистите към шахтата, в която изхвърлил ножа и разследването не е напълно завършило. Петков уточни, че в МВР има принцип да “не се върви пред вятъра”.

Освен благодарностите си от “сърце” към полицаите, министърът говори и за “човешката низост”, макар и без да визира директно лидера на “Атака” Волен Сидеров, към когото най-вероятно бяха предназначени последните думи. “Този е мърша и когато утре спекулира с човешка трагедия, каквото нещо си позволиха определени хора, ние да знаем, че трябва да сме настрани от него”, каза Петков. В петък Волен Сидеров се опита да яхне вълната на протеста, но беше освиркан от голяма част от таксиметровите шофьори, които в късния следобед за малко не прибегнаха до саморазправа с него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?