Убиецът на Виктория Маринова няма да обжалва присъдата си

Убиецът на Виктория Маринова няма да обжалва присъдата си

Северин Красимиров няма обжалва 30-годишната присъда за убийството на журналистката Виктория Маринова, съобщи русенската телевизия TVN-България, в която работеше Маринова. Присъдата беше произнесена на 22 април и крайният срок за обжалване изтече, а в Апелативния съд във Велико Търново не е била внесена жалба

По време на процеса 21-годишният Красимиров направи пълни самопризнания, което доведе и до съдебен процес, провел се само в едно заседание. Признанието за вина спаси Красимиров от доживотен затвор.

Съдът прие доказателствата, че убийството е криминално престъпление, извършено по сексуални подбуди, като няма връзка с професионалната дейност на жертвата. Пред съда Северин Красимиров се разплака и каза, че "много съжалява за постъпката си". Той обясни, че иска да върне времето назад, но не можел. След това се извини на родителите на момичето.

Журналистиката Виктория Маринова бе открита мъртва в храсти в близост до крайбрежната алея в Русе на 6 октомври миналата година. Няколко дни по-късно в германския град Щаде местната полиция арестува заподозряния по искане на българските власти.

Веднага след престъплението се появиха съмнения, че младата жена е убита заради работата си като журналист. Тази версия бе отхвърлена от разследващите. Случаят обаче доби широка популярност. Българските власти бяха критикувани и от кандидата за следващ председател на ЕК Манфред Вебер. Негов пост в социалните мрежи ядоса премиера Бойко Борисов, който заплаши, че може и да не подкрепи Вебер за поста. След ареста на Красимиров Вебер заяви, че има доверие на разследващите и приветства усилията им.

Още през октомври самият Северин Красимиров призна вината си с думите: "Не мога да повярвам, че аз съм го направил. Виновен съм, ще приема всяка присъда". Той каза, че няма много спомени за случилото се, тъй като в нощта преди инцидента пил много и бил дрогиран. Спомнял си, че двамата влезли в пререкание и си разменили удари.

След ареста му бе направена психиатрична експертиза. Изводите бяха, че страда от лека умствена изостаналост, но може да носи наказателна отговорност.

Още от България

За или против машинното гласуване?