Убиецът от Крайстчърч е правил дарения на френско крайнодясно движение

Убиецът от Крайстчърч е правил дарения на френско крайнодясно движение

Извършителят на масовото убийство в новозеландския град Крайстчърч е направил през есента на 2017 г. четири дарения на френското крайнодясно движение "Поколение за идентичност", съобщи австрийският в. "Щандард", цитиран от Франс прес.

Дарени са общо 2200 евро, платени на четири вноски, посочва вестникът, който се позовава на източници, близки до германската полиция. Кой е крайният получател обаче не е ясно, тъй като може да става въпрос за френската организация или за други групи от движението за идентичност в Европа, отбелязва той.

Според "Щандард" службите на австрийското разузнаване разполагат със същата информация, която произтича от разследването на нападенията, извършени от австралиеца Брентън Тарант на 15 март. Тогава той уби 50 души в две джамии в Крайстчърч.

През 2018 г. Тарант направил отделно дарение за Австрийското движение за идентичност (АДИ) - факт, който накара австрийските власти миналата седмица да започнат разследване.
Съоснователят и водач на АДИ Мартин Зелнер призна, че е получил вноска от 1500 евро от Тарант, но увери, че не е имал личен контакт с него.

Разследването на терористичния акт в Крайстчърч разкри, че Тарант няколко пъти е пребивавал в Европа, което е задълбочило неговото радикализиране и расистката му идеология.

След разкритията на Зелнер австрийското правителство, съставено от консервативната Австрийска народна партия (АНП) и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), посочи, че не изключва възможността от разпускане на Австрийското движение за идентичност.

Френското правителство съобщи вчера, че проучва начините за разпускане на "Поколение за идентичност", особено след неотдавнашна антиимигрантска акция на нейни членове на покрива на административна сграда в парижко предградие.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа