Убиецът от немското градче обявил намеренията си в чат

Убиецът от немското градче обявил намеренията си в чат

Седемнадесетгодишният Тим Кречмер, който в сряда откри стрелба в бившото си училище в германското градче Виненден край Щутгарт и уби 16 души, бил предупредил за намеренията си в интернет чат в нощта преди престъплението, предадоха световните агенции.

Младежът написал, че му е омръзнало от тоя безпътен живот, че всички му се подиграват и никой не оценява потенциала му, но на следващия ден щял да отиде в в старото си училище и ще се постарае добре да ги опърли. “Ще чуете за мен утре, запомнете името на място, наречено Виненден, Сериозен съм, имам оръжие", написал тийнейджърът, съобщи Хериберт Рех, министър на вътрешните работи на провинция Баден-Вюртемберг, където е разположено градчето.

Момчето, с което си писал Кречмер, обаче не взело насериозно думите му и уведомило баща си едва след като сутринта по новините съобщили за стрелбата.

Рех съобщи още, че Кречмер от април до септември 2008 г. пет пъти е бил на стационарно лечение психиатрия заради депресия.

Съученици на младежа убиец също твърдят, че той често изпадал в състояние на силно разстройство и през последните години се превърнал в самотник. Тойне се справял много добре в училища, а и връстниците му го определят като “загубеняк“.

Един от значимите фактори, предизвикали агресивната проява на младежа, вероятно е фактът, че Тим бил изоставен от приятелката си, пише "Гардиън". Той изпаднал в депресия и качил доста килограми. Другата версия е женомразство, тъй като от деветимата застреляни ученика само едната жертва е момче, което според полицейските експерти имало лошия късмет да седи непосредствено зад вратата.

Кречмер е стрелял целенасочено в главите на момичетата, като очевидно при него е било приоритет да избира жертвите си сред 10-ти клас. Тримата застреляни училищни преподаватели са също учителки. Лекарите продължават да се борят и за живота на още две тежко пострадали в престрелката момичета.

Раздвоение на личността

Младежът е описван от съседи и като много спокоен и въздържат съсед, чието поведение не дава поводи за притеснение. Съученици и по-близки връстници обаче посочват, че той от малък е парадирал с парите на баща си – богат предприемач с огромна колекция от оръжия, с които често стреляли в градината на луксозната фамилна къща.

Райнер Вехаус, приятел на Тим, който споделя страстта му към оръжията, разказва, че младежът бил доста добър стрелец, който всеки ден се упражнявал мерника си в гората край къщата. Освен това той се увличал силно от компютърните игри и фирмите на ужасите, от които имал впечатляваща колекция.

Местният образователен министър Хелмут Рау предполага, че Кречмер, чието поведение никога не е давало поводи за притеснение, вероятно е страдал от раздвоение на личността.

Според полицията Кречмер вероятно е бил окуражен в кървавите си намерения отстрелбата в Алабама от вторник, която беше широко отразена в медиите, пише "Индипендънт". "За хората, които правят такива неща, кадри като тези от касапницата в Алабама са достатъчни, за да решат да преминат от фантазия към действие", коментира Йоаким Керзен, психолог в полицейската академия в Мюнстер. "Тези инциденти фокусират вниманието на света върху извършителите, а те искат точно това", коментира още той.

След ужасяващата стрелба 12 март е обявен за ден на национален траур в Германия, знамената в страната са свалени наполовина.

"В този ден цяла Германия скърби. В мислите си всички сме с близките и роднините на загиналите", заяви канцлерът Ангела Меркел. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?