Убиецът от Осло: Бих го направил отново

От уважение към жертвите Брайвик смекчил тона на предварително написаното си изявление

Андерш Брайвик

"Извърших най-зрелищната и внимателно планирана атака в Европа след Втората световна война. Бих го направил отново", каза Андерш Брайвик пред съда в Осло във втория ден на започналия в понеделник срещу него процес за убийството на 77 души в Норвегия през юли 2011 г.

И във вторник Брайвик, който беше без белезници, на влизане в съдебната зала направи екстремистки поздрав. Той приближи стиснатия си юмрук към сърцето, а след това вдигна ръката си - жест, който според манифеста му е "въплъщение на силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани на Европа".

На атентатора бяха дадени 30 минути за да прочете предварително подготвена декларация. Заради арогантния му тон се наложи съдът и адвокатите на жертвите да прекъсват Брайвик. Той пък им отвърна, че е смекчил реториката от уважение към жертвите си.

След това Брайвик беше разпитан в продължение на около час и половина за извършеното от него зверство. Той има 5 дни, за да обясни защо е взривил кола бомба в правителствения квартал на Осло, при което загинаха 8 души, и с какви мотиви хладнокръвно застреля 69 души на летен лагер на норвежката Партия на труда на остров Ютьоя.

Целта на съда е да прецени дали норвежецът е нормален, за да бъде съден за престъпленията.

Без покаяние

Сълзите, които пусна вчера Брайвик в съда, по думите му не са в знак на покаяние за стореното и жертвите, а защото осъзнал, страната му умира и неговата култура се унищожава.

Брайвик сравни младежката организация на Норвежката работническа партия с младежката организация на нацистите. Твърдейки, че е действал в името на доброто, а не на злото, и в името на предотвратяването на гражданска война, атентаторът каза, че говори от името на норвежкото и европейското антикомунистическо движение и антиислямска организация на рицарите тамплиери. Според прокуратурата такава структура съществува само във въображението на обвиняемия.

Според Брайвик пропагандирането на мултикултурното общество в Европа е довело до "културна самоомраза". "Демократично ли е народът на Норвегия никога да не е бил питан в референдум дали да приемаме още и още чужденци до степен да се превърнем в малцинство в собствената си държава", каза подсъдимият.

В този момент съдията го попита дали не чете политически манифест, на което Брейвик отговори: "Не, това са встъпителните ми думи".

Екстремистът започна да чете цитати от проучвания и статистика, за да покаже, че Европа и Норвегия са станали "нефункционални" заради своя мултикултурализъм.

“Да съм в затвора до края на живота си или да умра за моите хора е най-голямата чест”, каза още Брейвик и се описа като "мъченик". "Не се плаша да бъда затворен. Роден съм в затвор, принуден съм да гледам как собственият ми народ деградира. В затвор не ти е позволено да протестираш... затворът, наречен Норвегия".

След молбата на съдията да смекчи тона той продължи: "Младежката организация на Партията на труда е като "хитлерюгенд". Повечето от членовете ѝ са наивни и индоктринирани. Това не са невинни деца, а политически активисти.", каза Брайвик.

Според него “агресивни култури като исляма ще прораснат агресивно като рак”. “И накрая норвежкото общество ще бъде разрушено и от него ще останат само суши и телевизори. Християните са преследвано малцинство. Няма такова нещо като светски или либерален ислям. Има само ислям.", каза подсъдимият.

На това място адвокат на оцелелите се намеси и заяви, че е залят от съобщения от клиентите си с призив да бъде прекратена тази пропаганда, а съдията каза на Брейвик да приключва.

"Ние не приемаме да се превръщаме в малцинство в собствената си държава. Атаката от 22 юли бе превантивна и поради това не мога да призная вина. Настоявам да бъда освободен", завърши той речта си, продължила повече от час.

Присъдата – максимум 21 години затвор

В Норвегия няма смъртно наказание и доживотен затвор, но това не е пречка Брайвик да прекара живота си в затвора, ако съдът го сметне за постоянна заплаха. Максималното наказание, което може да получи Брайвик по обвинението в тероризъм, е 21 години затвор. Наказанието обаче може да бъде подновено след изтичането си по преценка на норвежките магистрати.

Ако Брайвик бъде признат за невменяем, той ще бъде настанен в психиатрична клиника за неопределено време с периодични прегледи.

По-рано съдът в Осло отстрани 33-годишния съдебен заседател Томас Индребьо, който призова за смъртно наказание срещу Брайвик в профила си във Фейсбук.

След убийствата миналия юли Индребьо написа в социалната мрежа, че "смъртното наказание е единственото справедливо наказание".

Отстраняването на съдебния заседател не се очаква да доведе до присъда, при която са допуснати съществени процесуални нарушения.

Съдебният състав, който съди Брайвик, е от двама професионални съдии и трима местни политици с 4-годишен мандат. Те представят особена гражданска квота и имат равни права като съдиите. Водещият съдия е Венке Елизабет Арнтцен и той следи да се спазват процедурните изисквания.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят