Убиецът от Осло се обяви за невинен, действал при законна самозащита

Андерш Брайвик не признава съдът в Осло за легитимен

Убиецът от Осло се обяви за невинен, действал при законна самозащита

В първия ден от процеса си норвежкият терорист Андерш Брайвик пледира невинен и се държа предизвикателно в съдебната зала, предадоха осведомителните агенции в понеделник.

Брайвик заяви, че е отнел живота на 77 души при две нападения на 22 юли миналата година в Осло и на остров Ютьоя, защото е действал при законна самозащита. Той призна, че е извършил двете престъпления, но не се призна за виновен. Преди  Брайвик беше казвал, че на 22 юли е действал срещу предателите на Норвегия, които според него са "продали норвежкото общество на исляма и на мултикултурализма", припомня Франс прес.

В първата част на днешното съдебно заседание Брайвик седеше с безизразно изражение. Облечен с костюм, бяла риза и бежова вратовръзка, още при влизането си в съдебната зала Брайвик вдигна ръка, свита в юмрук в поздрав, наподобяващ нацисткия. Така Брайвик поздрави около 200-те души, присъстващи в съдебната сала. Сред тях имаше роднини на жертвите, оцелели от двете нападения, журналисти и четирима психиатри.  В манифеста си, качен в интернет броени часове преди двойния атентат от 22 юли, Брайвик обяснява, че поздравът му  е "въплъщение на силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани на Европа".

Брайвик се държа провокационно, като заяви, че не признава легитимността на норвежкия съд, защото "той изпълнявал поръчка на партии, пропагандиращи мултикултурализма". В знак на протест той не стана, когато съдебният състав напускаше залата по време на краткото прекъсване по обяд.

Когато главният съдия по делото нарече Брайвик безработен, терористът заяви, че това не е вярно и се самоопредели като писател, който продължавал да работи и в затвора.

В първата част на заседанието прокурорката Инга Бейер Енгх прочете обвинителния акт и изброи имената на всички жертви. Някои от близките на жертвите се разплакаха. Брайвик беше обвинен в терористични действия. Той запази пълно спокойствие и не прояви никакви емоции, докато бяха четени имената на жертвите му.  Остана безчувствен и докато прокурорката съобщаваше подробности за това как е убил жертвите си.

Брайвик само от време на време се подсмихваше леко, но през повечето време гледаше в тетрадката пред себе си. Терористът не реагира и когато в съдебната зала беше излъчен запис на последното телефонно обаждане на негова жертва на остров Ютьоя - момиче, молещо за помощ.

През втората половина на заседанието обаче настъпи обрат в държанието на терориста. Той се просълзи, когато вторият прокурор Свейн Холден показа 12-минутно пропагандно видео, в което Брайвик представя идеологията си и което е качил в интернет часове преди двете си нападения. Според адвокат на семействата на жертвите обаче тези сълзи не са сълзи на покаяние, а на съжаление за собствената му участ.

Съдебният процес продължава утре, когато се очаква Брайвик да свидетелства. Според адвоката му Геир Липестад той ще обясни на съда, че съжалява, че не е стигнал още по-далеч с престъпленията си.

Защитата е призовала 29 души, които да дадат показания в съда и да хвърлят светлина върху мирогледа на Брайвик.

Очаква се процесът да продължи 10 седмици. През следващите седмици ще бъдат разгледани обстоятелствата на двете нападения и ще бъдат изслушани свидетелите на двете страни. За най-спорната част от делото - представянето на психиатричната експертиза, са предвидени два дни - 18 и 19 юни.

Броени дни преди процеса втора психиатрична експертиза призна Брайвик за вменяем. Но съдът е този, който ще прецени дали той е луд или може да бъде осъден. Очаква се присъдата да бъде произнесена през юли. Ако съдът реши, че е вменяем, Брайвик може да получи максимално 21 години затвор. Тази присъда може после да се удължава. Такава възможност е предвидена за опасни за обществото престъпници.

Процесът протича в новата зала 250 на съда в Осло. Двеста медии и 800 журналисти следят случващото се в нея. Заради големия интерес процесът се излъчва и чрез видеоконферентна връзка в още 17 съдебни зали в цяла Норвегия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?