Убиецът от Вирджиния изпратил видео, фотоси и послание в телевизията

Убиецът от Вирджиния изпратил видео, фотоси и послание в телевизията

Два дни след най-кръвопролитната стрелба в най-новата американска история, 23-годишният стрелец от университета във Вирджиния отново вся заплаха – този път чрез видеозаписи и снимки. Материалите са били изпратени от него до телевизия ЕнБиСи в Ню Йорк в понеделник, когато уби 32 –ма души и себе си, предадоха световните агенции в четвъртък.

Телевизията, която в сряда е предала материалите на властите, твърди, че те са правени между първата и втората част от стрелбата, станала на две отделни места в студентското градче в 7 и 9 часа сутринта в понеделник.

"Вие имахте стотици милиарди шансове да избегнете това," казва ядосано 23-годишният кореец в един от видеозаписите, показани по телевизията.

ЕнБиСи съобщи, че пакетът съдържал доста несвързано писмено изявление от 23 страници, 28 видеоклипа и 43 снимки.

Единайсет от фотосите показват как извършителят размахва оръжия, а на видеозаписът младежът държи гневна, изпъстрена с ругатни тирада за богаташките деца.

“Вашите мерцедеси не бяха достатъчни”, казва още Чо, който е имигрант от Южна Корея и чийто родители работят в ателие за химическо чистене във Вашингтон. “Вашите златни верижки не бяха достатъчни, сноби такива. Вашите доверителни фондове не бяха достатъчни. Вашите водка и коняк не бяха достатъчни. Вашите пиянски гуляи не бяха достатъчни. Те не бяха достатъчни да задоволят хедонистичните ви нужди. Вие имахте всичко”, казва Чо.

"Имахте стотици милиарди възможности и начини да предотвратите случилото се днес. Но вие решихте да пролеете кръвта ми. Притиснахте ме в ъгъла и ми оставихте само един вариант. Решението бе ваше. Сега ръцете ви са изцапани с кръв, която никога няма да измиете”, казва Чо в несвързаното си послание.

"Не трябваше да го правя. Можех да си отида. Можех да избягам. Но вече няма да бягам. Ако не за мен, правя го за децата си, братята си и сестрите си."

"Унищожихте сърцето ми, опустошихте душата ми и изпепелихте съвестта ми. Мислехте, че това, което заличавате, е просто жалкият живот на едно момче. Благодарение на вас, аз умирам като Исус Христос, за да вдъхновя поколения от слаби и беззащитни хора”, казва Чо.

Полицията съобщи, че той е бил приет в психиатрично отделение в края на 2005 г. Той е бил изпратен за преглед, след като две студентки са се оплакали от него.

ЕнБиСи съобщи, че печатът на пакета показва, че той е бил изпратен в двучасовия интервал между двете стрелби в студентското градче в Блексбърг, щата Вирджиния. Пощенският код на адреса е бил сбъркан, което е забавило доставката му с един ден. Телевизията съобщи, че пакетът е бил получен в сряда сутринта.

Материалите помагат да се обясни една от най-големите загадки около масовото убийство – къде е бил стрелецът и какво е правил в двучасовата пауза между двете нападения.

Последните разкрития се добавят към растящия списък от предварителни сигнали, появили се далеч преди студентът да открие фаталната стрелба. Преподавателите и състудентите му отдавна са били смутени от писмените работи, изпълнени с насилие и потиснатост, безочливо държание, а преди време той е бил преместен в друга група по английски.

На някои от снимките и видеозаписите Чо е усмихнат, на други е намръщен, на трети размахва по един пистолет във всяка ръка.

Сестрата на стрелеца, Чхо Сон-кюн, работи на договор към агенция на Държавния департамент на САЩ, която контролира милиарди долари помощи за Ирак, съобщиха властите. Жената е наета от службата по управление на възстановяването на Ирак. Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак посочи, че Чхо Сон-кюн не е прякo ангажирана от департамента.

Междувременно в политехническия университет във Вирджиния беше организирана възпоменателна служба в памет на жертвите. Очаква се да бъде издигнат и паметник в тяхна чест.

Споделяне

Още от Свят