Убилият съпругата си бе заловен като терорист – с "Хамър"-и и армия

След три дни издирване Генов бе открит в село край Ихтиман

Георги Генов. Снимка: МВР

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов е изпратил военни и специализирана техника да помагат за издирването и ареста на мъж, заподозрян за убийството на съпругата си в Пещера. Обявеният за общодържавно издирване Георги Генов (44 г.) е бил задържан в понеделник сутринта във вила в района на язовир "Тополница" край софийското село Мухово (община Ихтиман), съобщи говорителят на Областна дирекция на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. През последните дни Генов се е укривал именно там, след като на 1 септември малко след 19.30 часа е нашушкал смъртоносно с нож няколко пъти в гърдите и сърцето 41-годишната си съпруга Катя на кръстовище в Пещера в близост до дома на тъщата си.

При претърсването на вилата е намерен и ножът, с който е било извършено убийството.

"Проведената съвместна операция на екипи от МВР и Министерство на отбраната е изключително добър пример за ефективно институционално взаимодействие в обществен интерес", заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов, отговарящ за обществения ред и сигурността, цитиран от пресцентъра на МО.

В отговор на запитване на Меdiapool oт министерството уточниха, че армията е била изпратена да участва в операцията по ареста на основание чл. 57 от ЗОВС, който е променен миналата година и дава възможност въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

Армията разполага и с широки правомощия по Закона за противодействие на тероризма от миналата година.

Чл. 57. (1) (Предишен текст на чл. 57 – ДВ, бр. 17 от 2016 г.) Въоръжените сили могат да изпълняват задачи и по:
1. (изм. – ДВ, бр. 103 от 2016 г.) оказване съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм;
2. (доп. – ДВ, бр. 1 от 2014 г., изм., бр. 103 от 2016 г.) охраната на стратегически обекти, на обекти и системи от критичната инфраструктура, за което може да се сключи договор със заинтересуваните лица, както и провеждане на специални операции за противодействие на тероризма и преодоляване на последиците от тероризъм;
3. (нова – ДВ, бр. 17 от 2016 г.) участие в охраната на държавната граница. (2) (Нова – ДВ, бр. 17 от 2016 г., доп., бр. 103 от 2016 г.) Изпълнението на задачите по ал. 1 се възлага на въоръжените сили с акт на Министерския съвет, с който се определя и финансовото и ресурсното осигуряване на участието им, и със Закона за противодействие на тероризма. (3) (Нова – ДВ, бр. 17 от 2016 г.) Министърът на отбраната определя правила за използване на сила при изпълнението на задачите по ал. 1 по предложение на началника на отбраната.

Въпрос на тълкуване е дали случаят с издирването и ареста на 44-годишния Георги Генов попада в тези разпоредби. След законови промени от миналата година армията се включи и в охраната на границата.

"Мястото, където се намира вилата, е високопланинско и трудно проходимо и се наложи от ръководството на МВР да поискат съдействието от Министерството на отбраната за предоставяне на специализирана техника, за да стигнат нашите служители дотам. Лично военният министър Красимир Карачанов даде съгласие и разпореждане съдействие да ни окажат екипи от 68-ма бригада "Специални сили" под ръководството на генерал Явор Матеев, тъй като без техните коли "Хамър" и "Мерцедес" нямаше как да обходим района и да заловим издирвания мъж", заяви говорителят на Областна дирекция на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов.

Генов бе безуспешно издирван три дни, след като той изчезна веднага след убийството на съпругата си Катя със семейната "Мазда 6". По думите на Стоянов успешното му заляване станало възможно благодарение на оперативна информация на разследващите, които едва в неделя научили, че родителите на Генов имат вила в ихтиманското село, където той се е укривал. Автомобилът е бил в близост до мястото, където е открит заподозреният.

Разследването се водело лично от началника на Областна дирекция на МВР-Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев, който прекратил отпуската си, за да поеме случая.

Убийството на 41-годишната жена бе извършено около 19.30 часа в петък в Пещера, като пристигналите на мястото полицаи констатираха, че жертвата е наръгана с остър предмет.

Впоследствие бе установено, че непосредствено преди убийството между Катя и съпруга ѝ Георги е възникнал скандал, след което той е избягал с колата си. В последните 20 дни преди фаталния ѝ край Катя е живеела в апартамента на майка си в Пещера и всеки ден пътувала до Пазарджик, където работела в супермаркет.

Открити бяха и свидетели на случилото се, разпитани са били и двете дъщери близначки на Катя и Георги. Близки до семейството споделили, че Генов бил ревнив и избухлив.

Георги Генов бе обявен за издирване като основен заподозрян. Веднага след убийството пазарджишката полиция веднага блокира основните пътища, като съдействие бе поискано и от колегите им в съседните области.

Предстои на Генов да бъде повдигнато обвинение и да се внесе искане за постоянното му задържане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?