Убит албански политик в Амстердам разполагал със собствена армия

Сн. БГНЕС

43-годишният албански политик Фестим Лато беше намерен застрелян и хвърлен в канал в Амстердам на 21 юли, пише холандският всекидневник "Телеграф“, цитиран от БГНЕС. Според изданието той е разполагал със собствена армия в имот в село Герделанд в Холандия.

Фермата му приличала на военна казарма, а членовете на т. нар. Освободителна армия на Чемария обучавали войници от Косово.

Лато беше самопровъзгласилият се президент на Чемария, район на гръцко-албанската граница, откъдето бяха прогонени хиляди албанци и според албанските медии е поддържал добри отношения с Рамуш Харадинай.

Властите в Холандия бяха наясно с факта, че Лато е организирал частна армия в частния си имот, но по все още неясни причини не са предприели никакви действия.

На 28 ноември – албанският национален празник, в този имот е организиран „военен парад“, като Лато по този повод посочва: „Това е армията, която създавам“. Организацията е наречена „Армия за освобождение на Чемария“ с абревиатура, подобна на тази, използвана в Косово, Македония и Южна Сърбия.

"Телеграф“ публикува снимки и видеоклипове на парада на частната армия на албанския политик, както и изявления на някои холандски депутати, които определят Фестим Лато като „опасен“.

"Този човек беше потенциално опасен и наруши многобройни закони. Искам да чуя от министъра дали той е знаел какво става. Искам също така да знам къде е отишла тази частна армия и особено къде са оръжията ѝ. Как е възможно измамник от неизвестна страна да сформира армия тук“, отправи обвинения към полицията, съда и общинските власти холандски депутат.

Медията твърди, че Лато е измамил редица бизнесмени с вземането на седем милиона евро и че смъртта му по всяка вероятност е „отмъщение“ за "жертвите“, обещани от държавата Чемария, която е оставила семействата им в мизерия.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?