Убит е един от кандидатите за учредителното събрание на Венецуела

На протестите във Венецуела през последните месеци загинаха над 110 души.

Кандидатът за Учредително събрание на Венецуела Хосе Феликс Пинеда е убит в дома си в Сиудад Боливар, съобщи главният прокурор на страната.

По неговите думи група хора са проникнали в дома на юриста и са го простреляли няколко пъти.

По случая е започнато разследване.

Секциите за изборите за Учредително събрание във Венецуела отвориха врати в 06:00 ч. местно време. Веднага след това гражданския си дълг упражни президентът Николас Мадуро.

Той каза, че иска да е "първият, гласувал за независимост, суверенитет и мир за Венецуела".

Кандидатите, които взеха участие във вота, са над 6000 души. Регистрираните граждани в избирателните списъци са 19.4 милиона. Секциите ще затворят в 18:00 ч. местно време. За да се гарантира безопасността в деня на вота, са мобилизирани 378 000 служители на реда.

Учредителното събрание, което ще бъде избрано на днешния вот, трябва да изработи нова конституция, която ще бъде предложена на референдум. Опозицията смята, че става въпрос за нарушение на конституцията, а решението за свикването на учредителното събрание трябва да се вземе на референдум.

От началото на април Венецуела е залята от масови протести след решението на Върховния съд да ограничи значително властта на Националната асамблея, която е в опозиция на левия президент Николас Мадуро.

Решението бе отменено, но привържениците на опозицията излязоха на улиците с искането за оставки на членовете на Върховния съд и провеждането на предсрочни избори.

Те протестираха и срещу учредителното събрание, защото смятат, че това е опит да се промени конституцията.

Броят на загиналите в хода на протестите надхвърли 110 души.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?