Убит е кметът на Елин Пелин

Кметът на Елин Пелин инж. Янко Янков е бил убит в двора на къщата си, намираща се в съседното село Мусачево. Той е прострелян с няколко куршума. Сигналът за покушението е подаден в полицията около 20.15 часа във вторник от съпругата на Янков, която е намерила трупът му облян в кръв. 

От ОДП-София отказват да посочат някакви мотиви за екзекуцията с обяснението, че тепърва започнат процесуално-следствените дейности. Няма информация Янков да е бил заплашван. По първоначална информация се издирват двама души, придвижващи се с лек автомобил Опел “Корса” със софийска регистрация. 

Инж. Янко Янков е кмет на Елин Пелин от 2003 г., когато печели втория тур на изборите за местна власт с 56.45%. от гласовете. Кандидатурата  му е издигната от Партия "Българска социалдемокрация".

Кметът на Елин Пелин нашумя около поисканите пари за преодоляване на щетите от наводненията през 2005 година и със спорните въпроси с площадките за временно съхранение на балираните отпадъци на София. През миналата година се обсъждаше идеята за разполагане на площадка на столичния боклук в мина “Чукурово”, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, който е акционер в Общинска банка. Министерски съвет одобри терена, а изследванията на Екоминистерството бяха положителни. В случай, че площадката заработеше боклукът за нея щеше да минава през Елин Пелин. Това обаче не се случи, тъй като местните жители се разбунтуваха, а от МВР отказаха на кмета Борисов да охраняват камионите.  

Неофициална информация сочи, че Янков е свързан с кризата с балирането на софийските отпадъци. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?