Убит е президентът на Локо – Пловдив

Убит е президентът на Локо – Пловдив

Президентът на футболния клуб “Локомотив”- Пловдив Александър Тасев е убит с два куршума в главата в автомобил “Мерцедес” S-класа. Трупът на 45-годишният бизнесмен е открит малко след 11.00 часа на улица “Севастократор Калоян” в луксозния софийски квартал Бояна. По информация на МВР убийството е извършено около 10.30 часа в понеделник.

Втората показна екзекуция за по-малко от седмица, след тази на председателя на общинския съвет в Несебър Димитър Янков, заварва вътрешния министър Петков и главния прокурор Велчев в Брюксел, където имат среща с комисаря по правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини.

Чужди медии за убийството на Тасев и нулевия резултат от борбата с престъпността в България

Убийството на 45-годишния президент на футболен клуб “Локомотив” – Пловдив Александър Тасев стана една от водещите новини на ББС Юръп в понеделник. Съобщението за смъртта му бе поместено в новините на Ройтерс, в електронните издания на водещи европейски издания, в спортни вестници.

още

Преди Тасев собственик на пловдивските “смърфове” бе убитият преди около две години президент на “Ваи Холдинг” (ВИС-2) Георги Илиев. Веднага след смъртта му функцията му на футболен бос бе иззета за кратко от Емил Наков. Шест месеца по-късно награденият от Георги Първанов с орден “Стара планина” някогашен футболен национал Христо Бонев и кумът на Христо Стоичков и бивш рефер Атанас Узунов “официално” довеждат бизнесмена Тасев в парка “Лаута”.

Тасев е известен като монополист на търговията с череши в България, неговата стока се продава успешно в Гърция и Италия. Има интереси и в строителството и мебелната промишленост, където си сътрудничил с италиански предприемачи, притежаващи дялове в футболния клуб “Удинезе”, твърди спортната преса. Той се занимава и с търговия на леки и тежки горива, собственик е на обувен завод и винпром. На откриването на някои от петролните обекти присъстват дори бившият енергиен министър в кабинета “Сакскобургготски” – Милко Ковачев, и депутати от царската партия, а самият последен български монарх е фотографиран да гледа мачове в компанията на Тасев. В информационно-правните регистри фигурират редица фирми с участието на убития, занимаващи се с всичко “позволено от закона”.

Впечатление прави съдружието му във фирма  "Газ-метан" ООД със зам.-председателя на Столичния общински съвет от БСП Мичо Райковски.Футболният президент и общинарят са бизнес партьори и в "Макс 2000 Б И Д", занимаваща се с търговия на дребно. В двете фирми Тасев притежава 52%, а Райковски 48%. Двамата делят по двадесет и пет на сто и в "Метан еко". Справка в ДАКСИ показва, че Мичо Райковски е назначен за член в управителното тяло на "Булгартрансгаз", което е сто процента собственост на държавната "Булгаргаз".

Неофициална информация обаче сочи тесни отношения между Атанас Тасев и “бизнесмени”, занимаващи се с наркоразпространение. Според източници на Mediapool от МВР, една от версиите, който ще се разследва е провалена кокаинов сделка, за която футболният президент бил гарант.

Името на Тасев е изречено по време на парламентарен контрол през 1998 г. Тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев заявява, че Тасев е предал сумата от 10 000 долара на лидера на БББ Жорж Ганчев, който рекетирал тогавашния си съпартиец Цветелин Кънчев за 120 000 долара. Кънчев подал жалба, след което било решено да се предаде определена сума на Жорж Ганчев, с цел доказване на рекета. Преди тази случка Тасев е кандидат за народен представител в Кюстендил от партията на Жорж Ганчев, но не успява да влезе в парламента.

На предното стъкло на автомобила, в който е убит поредният “бизнесмен” на българския преход, е имало пропуск за паркиране в района на Народното събрание. От пресслужбата на парламента съобщиха, че пропускът е на името на червения депутат Трифон Митев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?