Убит е вицегубернаторът на Багдад

Въоръжени лица са застреляли вицегубернатора на Багдад, съобщи ББС, цитирайки полицията в Ирак. При атаката са били ранени и телохранители на убития Хатем Камил Абдул Фатах. Той е бил застрелян от минаваща кола в района Дора на иракската столица.

Убийството е поредната атака срещу официални лица, свързани с подкрепяното от САЩ временно правителство. ББС напомня, че тя става в момент, когато започва регистрирането на гласоподавателите за изборите, насрочени за януари догодина.

Иракчаните, които искат да гласуват или да се кандидатират в изборите, имат 6 седмици, за да се регистрират в 550 центъра в цялата страна.

Според АП, очаква се броят на партиите да е около 25. Предвижда се предизборната кампания да започне на 15 декември, а изборите да се произведат не по-късно от 31 януари 2005 г.

За да регистрират гласоподавателите, властите ще използват въведената от Саддам Хюсеин продоволствена система, според която всяко семейство получава полагащите му се купони за цяла година, отбелязва агенцията. От днес главите на семейства ще посещават 550-те центрове в страната, за да получат купоните за 2005 г. и там служители ще попълват списъците с членовете на всяко семейство. Предполага се, че по този начин ще се улесни регистрацията на избирателите, които заради отправяните заплахи вероятно се страхуват да отидат да се регистрират.

Също в понеделник бе съобщено, че най-малко 15 души са били убити при ракетно нападение на бунтовници в град Тикрит.

Според съобщенията, бунтовници са изстреляли две ракети срещу американска военна база, но едната от тях е улучила хотел, в който са живеели иракски работници от други части на страната.

Очевидци съобщават, че са чули експлозията, а след това са видели хора да бягат от сградата на хотела. Осем човека са били ранени, някои от тях сериозно.

Няма данни за жертви сред американците.

По-рано най-малко 8 иракчани бяха убити при сблъсъци между американски войски и бунтовници в град Рамади на запад от Багдад. АФП предаде, позовавайки се на съобщение на американската армия, че при сблъсъците край Рамади е загинал един американски морски пехотинец, а четирима негови колеги са били ранени.

Споделяне

Още от Свят