Убит е втори южнокорейски заложник в Афганистан

Убит е втори южнокорейски заложник в Афганистан

Втори южнокорейски заложник беше убит от талибаните  в централната част на Афганистан, съобщават във вторник представители на местната полиция, цитирани от световните агенции.

По думите им, надупченото от куршуми тяло е било открито до пътя в близост до село Аризо в провинция Газни.

Репортер на АП предаде от мястото на събитието, че убитият мъж е около 30- годишен, облечен в бели панталони и чехли.

23-ма работници на християнска благотворителна организация от Южна Корея, повечето от които са жени, попаднаха в ръцете на талибаните на 19 юли. Бунтовниците са спрели автобуса им по пътя от Кабул за Кандахар, където корейските доброволци са искали да помогнат на населението с медицинска и хуманитарна помощ.

Ръководителят на групата, 42-годишен пастор, беше разстрелян на 25 юли. На 30 юли тялото му бе транспортирано в родината.

Талибаните заявяват, че вторият заложник е бил убит в понеделник и че ще продължат така, ако афганистанските власти не освободят от затворите намиращите се там талибани, а южнокорейският военен контингент не напусне Афганистан.

“Застреляхме пленения мъж, тъй като правителството не слуша нашите искания”, се казва в изявление.

На 30 юли арабската телевизия Ал Джазира показа видео на седем жени заложници с кърпи на главите. Зад гърба им стоят няколко мъже, за които се предполага, че са бунтовници. Жените изглеждат изплашени, но невредими.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай за сега отхвърля сделка с похитителите. Той е критикуван за слабостта, която прояви през март неговото правителство, освобождавайки петима талибани в замяна на италиански журналист.

В ръцете на талибаните все още се намират един германски инженер и четирима негови афганистански колеги, пленени ден преди южнокорейците.

Един гражданин на Германия също беше намерен убит.
Споделяне

Още от Свят